Читај ми!

Орбан о кокошкама и људима

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао да званичници ЕУ губе време на неважне ствари док стотине хиљада људи остаје без посла, а заједничка валута је пред колапсом. Он је на студентском скупу рекао и да Брисел губи дане и недеље одређујући "колика треба да буде величина кокошињца".

Званичници Европске уније губе време на неважне ствари док стотине хиљада људи остаје без посла, а јединствена валута се налази пред колапсом, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан у румунском граду Баиле Туснад.

Премијер Орбан је на годишњем окупљању студената рекао како "Брисел троши драгоцене дане и недеље одређујући колика треба да буде величина кокошињца."

"Они прописују да свињама треба да се дају играчке како би се њима играле, а расположење гусака је важна тема за ЕУ", рекао је Орбан, у говору који је преносила приватна мађарска телевизијска станица ХирТВ.

"Истовремено," наставио је Орбан, "стотине хиљада људи остаје без посла, валута је на рубу колапса, а сваки дан нам је све теже да преживимо до краја месеца", пренела је новинска агенција Ројтерс.

Орбан је потом позвао на реформу европског институционалног оквира.

Премијер, који се често сукобљавао са званичним Бриселом око питања као што је независност Националне банке Мађарске и судства у његовој земљи, додао је да институције ЕУ ометају кризом погођене државе да реше своје проблеме.

Ројтерс подсећа да Мађарска, најзадуженија држава централне Европе, није чланица еврозоне.

Орбан, челник конзервативне странке, предводи коалицију која од међународних институција тражи зајам како би се на тај начин допринело снижењу високих трошкова задуживања Мађарске.

Орбан је у последње две године изазивао забринутост инвеститора и челника ЕУ применом, како је навео Ројтерс, "нестандарних мера", од којих је најновија увођење таксе на пословање централне банке.

Такав потез је Европска централна банка критиковала тврдећи да угрожава независност мађарске централне банке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи