Читај ми!

Експлодирао аутобус у Бугарској

Најмање шесторо погинуло, а 33 људи повређено у експлозији аутобуса са израелским туристима на аеродрому у бугарском граду Бургас. Медији наводе да је деветоро погинуло. Реч је о терористичком нападу, кажу званичници. Иран одговоран за напад, истиче Бењамин Нетанијаху. Међу путницима нема српских држављана.

Аутобус са израелским туристима експлодирао на аеродрому "Сарафово" у бугарском граду Бургас, на обали Црног Мора, саопштили бугарски званичници. Према званичним информацијама бугарског министарства унутрашњих послова погинуло је шесторо људи, док медији преносе да је деветоро погинуло, а 33 је повређено и пребачено у болницу.

Бугарски медији јављају да је четворо људи у болницу примљено са тешким повредама и опекотинама. 

Из полиције кажу да је ватра захватила још два аутобуса која су се налазила у непосредној близини. После више тврдњи сведока да је реч о терористичком нападу, бугарска полиција и званично потврдила ту верзију. Како РТС сазнаје међу путницима није било српских држављана.

Аеродром у Бургасу је затворен, а сви летови се преусмеравају у Варну. Из бугарске полиције нису могли одмах да потврде идентитет и националност погинулих.

Како преносе бугарски медији авион са израелским туристима слетео је на аеродром "Сарафово" нешто пре 17 часова, након чега су се туристи укрцали на аутобус.

Бугарски министар спољних послова Николај Младенов рекао је да је узрок експлозије бомбa постављена у аутобусу. 

Младенов је, како је саопштено из бугарског министарства, о експлозији телефоном информисао израелског колегу Авигдора Либермана.  

Израелски канал 10 извештава да је аутобус експлодирао док је још био на аеродромском терминалу. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху каже да иза напада на аутобус у Бургасу стоји Иран и радикална шиитска група Хезболах.

"Прошло је тачно 18 година од бомбашког напада на Јевреје у Аргентини, а убилачки ирански терор наставља да наноси зло недужним људима", рекао је Нетанијаху, подсетивши на напад у Буенос Ајресу 1994. године када је погинуло 85, а повређено 300 људи, а за који је окривљен Иран.

Хезболах је одбацио одговорност за напад.

"Оптужбе да је Хезболах умешан у напад на бугарској територији су смешне", рекао је представник ове групе, истичући да група "не води рат против туриста". 

Амерички председник Барак Обама осудио је напад на аутобус у Бугарској, и обећао помоћ како би се открили починиоци.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи