Читај ми!

Хапшења због злочина у Медачком Џепу

Пет особа ухапшено због злочина у Медачком Џепу 1993. године, потврдио је МУП Хрватске. Ухапшени су Јосип Крпотић и још четворица неименованих војника Хрватске војске, преносе хрватски медији.

МУП Хрватске је потврдио да су ухапшена петорица бивших припадника хрватске војске због учешћа у ратном злочину против српских цивила у Медачком џепу, у септембру 1993. године. Како преносе хрватски медији, ухапшени су Јосип Крпотић и још четворица неименованих војника Хрватске војске. Сви ухапшени су у полицији у Загребу.

Суђење за ратне злочине у Медачком Џепу 1993. је први случај који је Хашки суд препустио хрватском правосуђу. За тај ратни злочин Мирко Норац је био осуђен на шест година затвора, док је генерал Рахим Адеми ослобођен оптужби.

Суд је установио да Давор Домазет Лошо као изасланик начелника Генералштаба хрватске војске, задужен за операцију "Џеп 93", није имао саветодавна него командна овлашћења и да је наређења примио од Јанка Бобетка.

Суд је установио и да је Специјалном полицијом у акцији "Џеп 93" руководио Жељко Сачић, који је наређења примао искључиво од Младена Маркача, преноси ХРТ.

Према оптужници, на подручју Медачког Џепа од 9. септембра до 17. септембра 1993. године када су се хрватске снаге повукле и подручје предале УН, убијена су 23 српска цивила и пет заробљених војника.

Мирко Норац осуђен је на 15 година затвора због ратног злочина над цивилима српске националности у Госпићу и Медачком Џепу, а пуштен је из затвора крајем новембра прошле године пошто је одслужио две трећине затворске казне.

Тада је неколико хрватских невладиних организација тражило истрагу и против директних починилаца тешких ратних злочина, за које је Норац осуђен по командној одговорности, и истрагу о одговорности изасланика Главног штаба Хрватске војске.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи