Читај ми!

"Избрисани", две деценије без решења

Двадесет година после независности у Словенији и даље није решен проблем "избрисаних", упозоравају невладине организације у тој земљи, оцењујући то као најтеже кршење људских права.

Невладине организације у Словенији упозориле су да је две деценије присутно најтеже кршење људских права у тој држави пошто и даље није решено питање сталног пребивалишта за 26.000 држављана из бивших југословенских република који су "избрисани" пошто је Словенија стекла независност, јавила је агенција СТА.

Амнести интернешенал Словенија указује је да је закон из 2010. који третира ту област још увек далеко од проналажења решења за овај свеприсутан проблем.

"Чак уколико буде делотворан закон, то ће и даље бити само први корак ка свеобухватном решењу. Словенија до сада није успела да призна да је брисање (с листе сталног пребивалишта) колективно кршење људских права", рекла је Наташа Посел из Амнести интернешенал Словенија.

Неза Коговшек Шаламон из Словеначког мировног института нагласила је да искуство из прошлих годину и по дана показује да је процедура предугачка и прескупа.

Она је, позивајући се на расположиве податке, објаснила да поступак траје најмање девет месеци уз обавезно плаћање накнада од 95 евра, да је око 13.000 избрисаних и даље без решеног статуса, а да је само њих 230 званично поднело пријаву за стални боравак у Словенији.

"Само 59 је одобрено, а 80 је одбачено, остали су још у разматрању", објаснила је Шаламон и додала да су сви захтеви за накнаду штете до сада потпали под застарелост поступка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи