Читај ми!

Македонска тријумфална капија

Уз присуство македонских званичника у Скопљу отворена "Капија Македонија" која би требало да представи историју те земље од античких времена до стицања независности.

У Скопљу је уз присуство државних званичника отворена "Капија Македонија" која би требало да представи историју те земље од античких времена до стицања независности.

Налик Тријумфалној капији у Паризу, "Капија Македонија" на тргу Пела, висока је 21 метар, а на њеним странама су рељефи с мотивима из историје, културе и обичаја, пренела је агенција Макфакс.

Према речима ауторке Валентине Стевановске, на рељефу на страни окренутој према Собрању приказане су античке македонске фаланге, византијски цар Јустинијан, цар Самуило, Марко Краљевић, Карпош, Илинденски устанак, Антифашистички покрет, егзодус Македонаца из
Егејске Македоније у Грчкој 1948. године и проглашење независности 1991. године.

На бочним странама Капије је рељеф фолклорних мотива, док је на страни ка Тргу Македонија представљена култура - од Неолита надаље.

Министарка културе Елизабета Канческа-Милевска рекла је да би "Капија" требало да слави све победе земље.

"Ово је простор културе и уметности", рекла је Канчевска-Милевска и додала да ће се код "Капије" одржавати разне приредбе.

Политичке размирице у Македонији нису заобишле ни овај пројекат, а премијер Никола Груевски је захвалио свима поводом завршетка "Капије Македонија" која је од почетка изградње критикована у македонској јавности.

"Дозволите ми да захвалим свим противницима и неистомишљеницима овог пројекта. Без њиховог противљења на невиђено и пре но што је било готово, без њихових најчешће неоснованих критика, без протеста, демонстрација и пљувања, овај пројекат данас не би био оно што јесте. Посебна захвалност опозицији", поручио је Груевски.

Опозиционе социјалдемократе критиковале су пројекат као бацање пара у једној од најсиромашнијих европских држава.

"Капија" је коштала 4,4 милиона евра као део ширег пројекта изградње сличних здања у главном граду за укупно 200 милиона евра до 2014. године.

"Капија Македонија" је висока 21 метар, а до врха воде два лифта и двоје степеница. Унутра ће бити галеријски простор на два нивоа, а на врху платформа-видиковац.

У другој половини ове године биће отворен Стари скопски театар и Археолошки музеј, док би следеће године требало да буде завршено позориште у Велесу, и концертна хала Македонске филхармоније.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару