Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Стармер: Кијев може да испали "сторм шедоу" на Русију; Кремљ: Британија неодговорна, одговорићемо

Рат у Украјини – 868. дан. Нови шеф британске владе Кир Стармер јасно је ставио до знања да Украјина може да користи британске ракете "сторм шедоу" за гађање војних циљева на територији Русије. Кремљ је одговорио да је у питању још један неодговоран потез Британије и да ће Русија одговорити. Земље чланице НАТО-а ће током самита у Вашингтону изнети своје намере да се обезбеди Украјини 40 милијарди евра идуће године, саопштила је Бела кућа.

Стармер: Кијев може да испали "сторм шедоу" на Русију; Кремљ: Британија неодговорна, одговорићемо Стармер: Кијев може да испали "сторм шедоу" на Русију; Кремљ: Британија неодговорна, одговорићемо

Савет безбедности УН заседао је поводом масовних руских удара на Украјину и на главну дечју болницу у Кијеву, у којима су погинуле 42 особе, међу којима је и четворо деце, а 190 повређено.

Украјинска Служба државне безбедности (СБУ) тврди да има доказе да је главна дечја болница у Кијеву директно погођена руском крстарећом ракетом Кх-101.

Мисија УН у Украјини је саопштила да постоји велика вероватноћа да је болница претрпела удар руске ракете.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја негирао је на састанку Савета безбедности те оптужбе, тврдећи да је ракета противваздухопловне одбране која је пала на дечју болницу у Кијеву лансирана да пресретне руски удар на војно постројење.

Истовремено, позвао је на одговорност и норвешке власти, које су пренеле инсталацију НАСАМС у Украјину.

Представник Украјине Сергиј Кислица одговорио је да је већ постала традиција да руско председавање Савету безбедности прате гнусни ратни злочини. 

Истакао је да је Русија намерно гађала најугроженију и најрањивију категорију становништва – децу.

Председник Володимир Зеленски истиче да ће се на самиту НАТО-а борити за обезбеђивање више система ПВО, авиона Ф-16, као и додатних безбедносних гаранција.

Француски председник Емануела Макрон открио је уочи почетка самита да су Сједињене Америчке Државе и Немачка главни противници уласка Украјине у НАТО.

"Мислим да је сценарио за вашингтонски самит исти као и за самит у Вилњусу", сматра Макрон.

Индијски премијер Нарендра Моди истакао је у разговору с руским председником Владимиром Путином да је та држава спремна да помогне на све начине да би се успостави мир у Украјини.

Мађарски премијер Виктор Орбан позвао је Брисел да преузме већу иницијативу за решавање украјинске кризе, пошто су Сједињене Америчке Државе заузете предстојећим председничким изборима.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да ће Федерација асиметрично одговорити на ограничења Црне Горе за руске медије.

Агенција за електронске медије Црне Горе наложила је да се најкасније до данас потпуно обустави емитовање одређеног броја руских медија.

То укључује 20 ТВ канала, међу којима су Први канал, Русија 1, РТ, Спутњик, НТВ, РЕН ТВ. Ова одлука подразумева и забрану дистрибуције садржаја на интернету.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару