Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Зеленски се нада брзим резултатима након самита; Фон дер Лајенова: Пут ка миру захтеваће стрпљење

Рат у Украјини – 844. дан. Док трају борбе, у Швајцарској се завршном декларацијом, коју је потписало 80 земаља, међу којима и Србија, приводи крају мировни самит о Украјини. Декларацију, међутим, нису потписале земље БРИКС-а, као ни Мексико, Индонезија и Тајланд. Украјински председник Володимир Зеленски се нада брзим резултатима самита, док председница ЕK Урсула фон дер Лајен истиче да ће пут ка миру захтевати стрпљење и одлучност. Са друге стране, Москва не искључује разговоре са Кијевом, али ће бити потребне гаранције да би се обезбедио кредибилитет преговора.

Зеленски се нада брзим резултатима након самита; Фон дер Лајенова: Пут ка миру захтеваће стрпљење Зеленски се нада брзим резултатима након самита; Фон дер Лајенова: Пут ка миру захтеваће стрпљење

Настављају се борбе широм Украјине, а Руси су током претходног дана извели серију напада у Кијевском, Херсонском, Никопољском и Доњецком региону, где су погинуле три особе. 

Нападнута је и руска авио-база "Морозовск" у Ростовској области. Украјинци тврде да је на подручје послато више од 70 дронова, а Москва да је пресретнуто неколико беспилотних летелица.

Даље од борби, у Швајцарској је у току други дан мировног самита о Украјини, што председница земље домаћина Виоле Амхерд види као први корак ка миру, док њен украјински колега Володимир Зеленски оцењује као "историјски скуп".

Кијев се већ припрема да буде домаћин следећег Глобалног самита мира и не искључује учешће Русије, уколико, како наводи, "агресор не диктира услове, него слуша заједницу". 

Настављају се и реакције на предлог руског председника Владимира Путина да Украјина повуче своје трупе из свих, како је истицао, нових региона Русије, и пружи гаранције да се одриче уласка у НАТО да би "сео за преговарачки сто".

Потпредседница Сjeдињених Држава Камала Харис сматра да Путин није позвао на мировне преговоре већ на предају Украјине, док саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен наглашава да се ради о "потпуно апсурдној визији". Москва реаговање Запада види као неконструктивно. 

Зеленски је, с друге стране, отишао корак даље и поручио да ће Украјина представити Русији конкретне мере за постизање мировног решења сукоба "на истински трајан начин". 

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару