Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Кијев шаље затворенике у војску; тензије између Лондона и Москве због Украјине

Рат у Украјини – 804. дан. Локалне украјинске власти саопштиле су да је више деце рањено у руском ваздушном нападу на Харков. Са друге стране, Кремљ трвди да су заузета два села у Доњецком и Харковском региону. Док трају борбе, Кијев је усвојио закон према којем би и затвореници могли да служе војску. Даље од фронта, расту тензије између Лондона и Москве по питању Украјине након што су Британци протерали руског војног аташеа из Уједињеног Крављества.

Кијев шаље затворенике у војску; тензије између Лондона и Москве због Украјине Кијев шаље затворенике у војску; тензије између Лондона и Москве због Украјине

На украјинском фронту борбе не престају. Према украјинским изворима, руске снаге гранатирале су током јучерашњег дана североисточну област Суми, при чему је једна особа погинула, а четворо рањено, међу којима и двоје деце.

С друге стране, власти у Луганску тврде да су украјинске снаге извеле напад на складиште нафте на периферији града, због чега је дошло до пожара.

Претходно су украјинске контраобавештајне службе, како тврде, ухапсиле руске агенте и осујетиле планове руске Федералне службе безбедности (ФСБ) да елиминише председника Украјине Володимира Зеленског и друге представнике највишег војног и политичког врха државе.

Тим украјинског државног тужилаштва саопштио је да је, анализирањем севернокорејских балистичких ракета које је Русија лансирала од краја децембра 2023. до краја фебруара 2024. године, утврђено да је стопа њихове неуспешности висока.

“Отприлике половина севернокорејских пројектила је скренула са програмиране путање и експлодирала у ваздуху”, наведено је из канцеларије тужилаштва.

У Москви је одржана пета инаугурација Владимира Путина, који је у обраћању на свечаности смисао свог рада назвао “спасавањем Русије и народа земље”, захваливши се на подршци онима који се боре за отаџбину.

Говор је завршио речима: "Заједно ћемо победити".

Истовремено са припремама за нуклеарну вежбу коју спроводи Москва, Белорусија је започела проверу спремности своје војске да примени тактичко нуклеарно оружје.

С друге стране, у Европи је постигнут договор да се око 90 одсто прихода добијених од руске имовине замрзнуте у Европској унији искористи за куповину наоружања за Украјину.

"Важно је да се такође сложимо да се овај новац може користити за куповину оружја не само у ЕУ, већ и за куповину широм света", рекао је немачки канцелар Олаф Шолц.

Амерички званичник Џон Кирби је затим поручио да је најбољи начин да Русија заштити своје трупе од удара оружја западне производње - “да их повуче са територије Украјине“.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара