Одмрзнута помоћ за Украјину – лидери ЕУ одобрили пакет тежак 50 милијарди евра

Лидери Европске уније једногласно су одобрили нови пакет помоћи за Украјину тежак 50 милијарди евра, након вишенедељног отпора који је пружала Мађарска.

Пре почетка самита, лидери ЕУ извршили су притисак на Мађарску да укине своју блокаду, поручивши премијеру Виктору Орбану да мора да изабере страну "у егзистенцијалном изазову који представља рат против Русије."

Председник Европског савета Шарл Мишел објавио је на платформи Икс (Твитер) да су лидери Уније ујединили по том питању.

"Имамо договор. Јединство. Свих 27 лидера сложило се око додатних 50 милијарди евра подршке за Украјину у оквиру буџета ЕУ“, написао је Мишел.

Украјински председник Володимир Зеленски поздравио је постизање споразума, рекавши да ће помоћ ојачати дугорочну економску и финансијску стабилност његове земље док рат с Русијом улази у трећу годину.

Кијев, који се у великој мери ослања на западну помоћ, рекао је да очекује да ће добити прву траншу од 4,5 милијарди евра од ЕУ већ у марту.

Споразум долази након вишенедељних препирки са Орбаном, који је у децембру ставио вето на пакет помоћи Кијеву.

Дипломате су за Ројтерс рекле да се, у замену за зелено светло Мађарске за помоћ Украјини, блок није обавезао да ће ослободити део од милијарди евра фондова ЕУ намењених Мађарској које је Брисел замрзнуо "због забринутости за људска права и владавину закона у земљи".

Рекли су да споразум укључује годишњу расправу о пакету и опцију да се он преиспита за две године "ако буде потребно“, али без права вета за Будимпешту.

Орбан: Осигурали смо да наш новац не оде Украјини

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да је "осигурано да новац намењен његовој земљи неће бити прослеђен Украјини."

“Изборили смо се!”, написао је Виктор Орбан на својој Фејсбук страници.

"Понуђен нам је један контролни механизам који обезбеђује разумно коришћење средстава као и гаранције да мађарски новац неће ићи за Украјину", навео је Орбан између осталог у видео-поруци из Брисела.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије