РАТ У УКРАЈИНИ

Москва: Француска одбила да за данас закаже седницу СБ УН због рушења авиона; Зеленски: У руским нападима 18 погинулих

Рат у Украјини - 700 дан. Најмање деветоро људи је погинуло, а више од 70 рањено у руским ваздушним ударима на Харков, Кијев и места у источној Украјини претходног дана. Трају борбе око Дњепропетровског региона, где украјинска војска очекује нове руске ударе. Министарство одбране Русије саопштило је да су трупе на терену извеле ракетне ударе на украјинска постројења за производњу оружја и муниције. Председник Украјине Володимир Зеленски нада се да ће Украјини бити омогућена помоћ ЕУ у вредности од 50 милијарди евра. То, међутим, зависи од Мађарске – да ли ће пристати да подржи предвиђени пакет финанисијске помоћи Украјини.

Москва: Француска одбила да за данас закаже седницу СБ УН због рушења авиона; Зеленски: У руским нападима 18 погинулих Москва: Француска одбила да за данас закаже седницу СБ УН због рушења авиона; Зеленски: У руским нападима 18 погинулих

Најмање деветоро људи је погинуло, а више од 70 рањено у руским ваздушним ударима на Харков, Кијев и места у источној Украјини током претходног дана, навели су локални званичници.

У Харкову је погинуло најмање шест особа, док су две особе страдале у Херсонској области, а једна жена у Павлограду, у Дњепропетровском региону. Више десетина особа рањено је у нападима на Кијев и Харков. Украјинска војска упозорила је на нове могуће нападе на Дњепроптеровски регион. 

Са друге стране, руско Министарство одбране саопштило је да су ракетни удари изведени на украјинска постројења за производњу оружја и муниције и да су успешно погођени сви предвиђени циљеви. 

Док трају борбе, председник Украјине Володимир Зеленски навео је да се нада да ће Украјини бити омогућена помоћ Европске уније у вредности од 50 милијарди евра. Претходно је, на последњем самиту ЕУ у децембру, мађарски премијер Виктор Орбан напустио салу да би осталих 26 лидера Уније могли да гласају о почетку преговора о чланству са Украјином, чему се мађарска влада оштро противила.

Лидери ЕУ састаће се у Бриселу следеће седмице да поново траже споразум о помоћи Украјини. Ипак, министар спољних послова Луксембурга Гзавије Бетел навео је да ће бити тешко придобити подршку Мађарске за финансијску помоћ Украјини. 

Украјина ће, према речима бившег америчког државног секретра Мајка Помпеа, моћи да рачуна на наставак финансијске и војне подршке САД у рату против Русије ако се Доналд Трамп врати у Белу кућу.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да НАТО не види никакву непосредну војну претњу Русије према било којој чланици Алијансе, али да ће настављати са операцијом одвраћања кроз предстојећу војну вежбу, највећу у последњих неколико деценија.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару