Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Сукоби руске и украјинске војске у правцу Бахмута и Лимана; Украјинци се због снежне олује суочавају са нестанцима струје

Рат у Украјини – 642. дан. Украјински генералштаб саопштава да руска војска спроводи диверзантске активности како би спречила прерасподелу украјинских трупа. Руске снаге покушавају да опколе Авдејевку уз помоћ авијације, а бројни су сукоби и у правцу Бахмута. Украјинци се, поред рата, суочавају и са снежном олујом због које је дошло до прекида снабдевања електричном еенргијом, а бројни путеви су непроходни.

Кијев и Москва настављају рат дроновима. Русија тврди да је ПВО оборила 53 украјинске беспилотне летелице изнад Московског региона и још три провинције на југу и западу, као и две украјинске ракете изнад Азовског мора. 

Украјина, са друге стране, оптужује Русију за напад на Херсон, у којем је, како кажу, оштећено неколико цивилних објеката.

Истовремено се настављају борбе и на копну. Председник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да се интензивне борбе воде у источним регионима Доњецка и Харкова.

Руске снаге нападају код Авдејевке, а украјинска војска поручује да успева да одбије нападе и делује на руске положаје у Краснолиманској, Запорошкој и Доњецкој области. 

У међувремену, руски војни експерт Борис Рожин, написао је на свом Телеграм каналу да је први амерички тенк "абрамс" примећен на купјанском правцу.

Сличне информације објавили су украјински Телеграм канали.

Међутим, ови тенкови званично нису још стигли у Украјину. Раније су амерички медији писали да се ови тенкови неће појавити на фронту до пролећа.

У међувремену, Володимир Зеленски је на конференцији за новинаре након завршетка Међународног самита "Зрно из Украјине", саопштио да ће западни савезници Украјини обезбедити ратне бродове за чување бродова који превозе жито у Црном мору.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије