Читај ми!

Подољак: Илон Маск је починио зло

Саветник у кабинету председника Украјине Михаило Подољак оптужио је Илона Маска да је "починио зло", након што је нова биографија открила детаље о томе како је власник "Спејс екса" прошле године наредио да се искључи његова сателитска комуникациона мрежа Старлинк у близини обале Крима, како би спречио напад украјинске беспилотне летелице на руску флоту.

Саветник украјинског председника Михаилo Подољак написао је Твитеру, чији је власник Илон Маск, да је његово мешање довело до смрти цивила, називајући их "ценом коктела незнања и великог ега".

"Не дозвољавајући украјинским беспилотним летелицама да униште део руске флоте помоћу 'Старлинка', Илон Маск је допустио овој флоти да испаљује ракете 'калибр' на украјинске градове. Као резултат, гину цивили и деца. То је цена коктела незнања и великог ега. Међутим, и даље остаје питање зашто неки људи тако очајнички желе бранити ратне злочинце и њихову жељу да почине убиства? И схватају ли сада да чине зло?", написао је Подољак.

Си-Ен-Ен је јуче објавио одломак из биографије Илона Маска аутора Волтера Ајзаксона у којем се наводи да је Маск спречио украјински напад подводним дроновима тајно наредивши да се сателити "Старлинк" искључе.

Биографија, која би требало да буде објављена 12. септембра наводи да је Маск наредио својим инжењерима да искључе сателите "Старлинк" у зони напада због забринутости да ће Владимир Путин одговорити нуклеарним оружјем на украјински напад на Крим. 

Маск: Одбио сам да укључим сателите пошто би Спејс екс био саучесник у ескалацији сукоба

Амерички милијардер Илон Маск потврдио је да је саботирао украјински напад на руску флоту, али је објаснио да није искључио "Старлинк", већ да је одбио да га укључи.

Маск је бранио своју одлуку, рекавши да не жели да његова компанија Спејс екс буде "експлицитно саучесник у великом чину рата и ескалације сукоба".

Маск се, након што је Русија реметила украјинске комуникационе системе уочи почетка рата, првобитно сагласио да обезбеди Украјини приступ сателитским терминалима "Старлинк", који су постали кључни за украјинске војне операције, али када су сателити коришћени за нападе против Русије, власник "Спејс екса" и Твитера почео је да размишља да ли је донео праву одлуку.

"Откуд ја у овом рату?", упитао је Маск Ајзаксона. "Старлинк није намењен ратовању. Настао је да би људи могли да гледају Нетфликс и опуштају се, да буду онлајн због школе и да чине друге мирољубиве ствари, а не нападе дроновима", пренео је Ајзаксон Маскове речи.

Ајзаксон је навео да је убрзо Маск био на вези са Џејком Саливеном, Бајденовим саветником за националну безбедност, начелником генералштаба америчке војске Марком Милијем и руским амбасадором у САД како би пренео своју забринутост и Вашингтону и Москви.

Истовремено, према Ајзаксоновим наводима, заменик украјинског премијера Михаило Федоров СМС-ом је тражио од Маска да обнови везу за подводне дронове.

"Желим да ви, особа која мења свет технологијом, да знате ово", рекао је Федоров Маску. 

Мaск је раније био уплетен у препирку на друштвеним мрежама са украјинским званичницима, укључујући председника Володимира Зеленског, због његових идеја за окончање рата у Украјини.

уторак, 28. новембар 2023.
6° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!