Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Украјина извози жито преко хрватских лука; Кремљ: САД ће одговарати за "веома тужне" последице употребе осиромашеног уранијума

Рат у Украјини – 561. дан. Напади дроновима и протекле ноћи – руска страна тврди да је ПВО оборила беспилотне летелице у близини Москве и изнад Брјанске и Ростовске области, док локалне власти региона Измаила наводе да је мета напада опет била украјинска лука на Дунаву. Кремљ упозорава да ће САД одговарати за "веома тужне" последице давања Кијеву муниције са осиромашеним уранијумом. Шеф дипломатије Украјине Дмитро Кулеба каже да је Кијев почео да извози жито преко хрватских морских лука.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је у среду у Кијев како би пружио подршку Украјини док контраофанзива против руских снага улази у четврти месец.

Блинкен се састао са председником Украјине Володимиром Зеленским и истакао да су САД одлучне да буду раме уз раме са Украјином. Напредак украјинске контраофанзиве назвао је "веома охрабрујућим".

Амерички дипломата, који је први пут преноћио у Украјини од почетка рата, најавио је нову помоћ Кијеву, вреднију од милијарду долара. САД ће Украјинцима први пут послати и муницију са осиромашеним уранијумом.

''Украјинска контраофанзива напредује. Желимо да осигурамо да Украјина има све што јој је потребно, и за контраофанзиву, а и да у будућности изгради снажну одбрану, енергетику, привреду и демократију. У томе Украјина има снажног партнера у Сједињеним Државама", истакао је Блинкен у Кијеву.

Коментаришући посету државног секретара САД Кијеву, из Кремља истичу да је јасно да Вашингтон планира да настави да финансира украјинске ратне напоре "до последњег Украјинца".

Украјински парламент изгласао је Рустема Умерова за новог министра одбране. Умеров је пред парламентарцима изјавио је да ће повратити контролу над сваким центиметром украјинске земље и обећао да ће вратити кућама све оне који су у заточеништву.

У ракетном нападу руске војске на украјински град Константиновку на истоку земље, погинуло је 17 људи, укључујући једно дете, а више од 30 је повређено. Погођени су пијаца, продавнице и апотека, саопштили су украјински званичници.

Украјински председник Володимир Зеленски осудио је напад рекавши да ''руско зло мора бити поражено што је пре могуће".

Паравојна руска приватна група "Вагнер" биће проглашена терористичком организацијом, саопштило је британско Министарство унутрашњих послова.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару