Читај ми!

Песков: Разматрају се различите верзије пада Пригожиновог авиона, сачекајмо резултате истраге

Кремљ је саопштио да истражитељи разматрају могућност да је авион у којем се налазио шеф групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин намерно оборен, што је прво експлицитно признање да је можда убијен, преноси Ројтерс.

"Очигледно је да се разматрају различите верзије, укључујући и верзију, знате о чему говоримо, рецимо, намерну свирепост", одговорио је портпарол Кремља Дмитриј Песков на питање новинара о истрази.

Упитан да ли ће Међународна организација цивилног ваздухопловства истражити несрећу, Песков је рекао да су околности то учиниле другачијим, али је упозорио да истражитељи још нису донели формалне закључке о томе шта се тачно догодило.

"Сачекајмо резултате наше руске истраге", рекао је Песков.

Приватни авион "ембраер" којим је Пригожин путовао у Санкт Петербург из Москве срушио се северно од Москве. Страдало је свих десет људи који су били у авиону. У авиону су била два високопозиционирана представника "Вагнера", четири Пригожинова телохранитеља и трочлана посада.

Упитан о извештају, Песков је рекао да је истрага у току и да се њоме бави истражни комитет.

"У овом случају не може бити говора ни о каквом међународном аспекту", рекао је Песков.

Дан након пада авиона, Путин је упутио саучешће породицама погинулих и рекао да познаје Пригожина веома дуго.

"Био је човек тешке судбине и правио је озбиљне грешке у животу", рекао је Путин, описујући га као талентованог бизнисмена.

Кремљ је одбацио као "апсолутну лаж“ изјаве неких западних политичара и коментатора, за шта нису пружили доказе, да је Путин наредио да се Пригожин убије из освете.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да није изненађен смрћу и да се у Русији није догодило много иза чега Путин није стајао.

Након Пригожинове смрти, Путин је наредио борцима Вагнера да потпишу заклетву на верност руској држави, што је, преноси Ројтерс, корак којем се Пригожин противио.

Русија је претходно информисала бразилске истражне ваздухопловне власти да не планира међународну истрагу пада авиона "ембраер", бразилске производње, у којем је страдао шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин и други функционери ове плаћеничке групе.

Оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин, који је погинуо у паду авиона недалеко од Москве, сахрањен је на периферији Санкт Петербурга, потврдила је његова прес-служба. Сахрањен је у присуству породице и најближих пријатеља, а руски председник Владимир Путин није присуствовао.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару