Читај ми!

Истражује се узрок пада Пригожиновог авиона – Путин изразио жаљење, Зеленски тврди да нису умешани

Јутро након пада авиона у којем је, међу десет путника и чланова посаде, био оснивач и шеф приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин, надлежне руске службе настављају истрагу о узроцима несреће. Руски председник Владимир Путин изразио је жаљење због смрти Пригожина, док украјински председник Володимир Зеленски тврди да Кијев није умешан.

Од среде увече, након што се срушио авион у којем је био оснивач и шеф приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин, људи се окупљају испред "Вагнеровог" седишта у Санкт Петербургу.

Поштоваоци Пригожина и његове компаније пале свеће и остављају цвеће у близини улаза у зграду. Прозори су били осветљени у облику великог крста, а развијен је и транспарент на којем пише: "Вагнер, ми смо заједно."

Руски истражни комитет, који истражује тешке злочине, саопштио је да је отворио истрагу о несрећи, као и управа за цивилно ваздухопловство "Росавијација", чија је специјално формирана комисија почела да истражује околности и узроке пада авиона.

Један од фрагмената летелице која се срушила у Тверској области нађен је на улазу у село Куженкино, око два километра од места несреће, јавила је РИА Новости.

Пут до села Куженкино је блокиран и њиме пролазе само возила Министарства за ванредне ситуације и истражне комисије.

Портпарол хитне помоћи рекао је за РИА Новости да је на месту несреће пронађено осам тела, а операција потраге се наставља.

Авион који је летео од Москве ка Санкт Петербургу није показивао никакве проблеме све до последњих 30 секунди лета када је почео нагло да губи висину, показују подаци лета.

Модел авиона који се срушио – бразилски "ембраер легаси" (Embraer Legacy) за више од 20 година службе забележио је само једну несрећу и то изазвану људском грешком, а не механичким кваром.

Сви настрадали путници повезани са "Вагнером"

Руска Федерална агенција за ваздушни саобраћај објавила је имена свих путника авиона који се срушио, а московски лист Известија пише да су сви били повезани са "Вагнером".

Поред оснивача компаније Јевгенија Пригожина, у авиону су били Дмитриј Уткин, Валериј Чекалов, Сергеј Пропустин, Јевгениј Макарјан, Александар Тотмин, Николај Матусејев и три члана посаде.

Валериј Чекалов је власник компаније "Европолис" и сарадник Пригожина, наводи лист.

Дмитриј Уткин, командант приватне војне компаније "Вагнер", је официр руских специјалних снага Генералштаба Оружаних снага Русије, резервни је потпуковник и носилац четири ордена за храброст.         

Према наводима медија, 2014. године организовао је базу за обуку бораца у близини Ростова на Дону и постао командант сопствене јединице. Касније је, према његовом позивном знаку, јединица добила назив "Вагнер".

Сергеј Пропустин је био члан "Вагнера", а то је потврдила и његова рођака Анастасија Пропустина.

Јевгениј Макарјан и Александар Тотмин, који су на списку путника, такође су имали везе са "Вагнером", а на појединим порталима наводи се да су они запослени у компанији.

О три члана посаде авиона зна се само да је пилот Алексеј Левшин био из Санкт Петербурга, копилот Рустам Каримов, претпоставља се, из Перма, а стјуардеса Кристина Распопова из Јекатеринбурга.

Путин се први пут огласио 

Руски председник Владимир Путин, изразио је жаљење због смрти Јевгенија Пригожина, који је страдао у авионској несрећи, истакавши да га познаје од 90-их година и да  је био успешан бизнисмен. Путин чека шта ће открити инспектори који су и даље на терену и сматра да ће екпертиза потрајати.

Руски председник, такође, упутио је саучешће породица страдалих. 

Са друге стране, украјински председник Володимир Зеленски тврди да Украјина није умешана у смрт Јевгенија Пригожина. "Нисмо имали ништа с тим. Сви схватају ко са тим има неке везе“, рекао је Зеленски новинарима.

Са Запада, истовремено, сугеришу да би Пригожиново дугогодишње неслагање са руском војском и неуспела оружана побуна коју је предводио у јуну могли бити мотиви за освету Кремља.

Председник САД Џозеф Бајден већ је индиректно оптужио Кремљ и Владимира Путина за смрт Јевгенија Пригожина.

"Можда се сећате, питали су ме већ за ово", рекао је Бајден за Си-Ен-Ен, алудирајући да је још у јулу рекао да би Пригожин требало да буде забринут за своју безбедност након неуспеле побуне Вагнера.

Бајден, који је у јулу на конференцији за новинаре у Хелсинкију напоменуо да би пазио шта једе да је на Пригожиновом месту, сада каже да не зна шта се догодило, али наглашава да није изненађен.

"Нема много тога што се дешава у Русији иза чега не стоји Владимир Путин, али не знам довољно да бих рекао шта се догодило", рекао је амерички председник.

И украјински званичници су пад авиона у Русији протумачили као "упозорење руским елитама".

Саветник у кабинету председника Украјине Михаил Подољак каже да је Пригожин себи потписао смртну казну оног тренутка када је поверовао у "чудне гаранције Александра Лукашенка" и у "ништа мање поштену реч Владимира Путина".

Подољак сматра да је авионска несрећа, тачно два месеца након што су Вагнерове снаге марширале ка Москви, Путинов сигнал руској елити уочи избора 2024. да "нелојалност значи смрт".

Вагнеровци најављују освету

На друштвеним мрежама наводно блиским "Вагнеру" појавио се снимак униформисаних маскираних људи који најављују освету.

"Много се прича о томе шта ће Вагнер учинити у овој ситуацији. Рећи ћемо једну ствар. Већ почињемо. Чекајте нас", каже на снимку један од маскираних људи.

Група "Вагнер" је синоћ на свом Телеграм каналу потврдила вест о смрти свог вође, за чију је погибију окривила ''издајнике Русије''.

Десет мртвих у удесу авиона, Пригожин на списку путника

Приватни авион који је летео из Москве за Санкт Петербург срушио се у среду увече у близини села Куженкино у Тверској области, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације.

У авиону је било 10 људи, укључујући три члана посаде и сви су погинули.

Вођа руске приватне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин и њен командант Дмитриј Уткин били су међу десет особа које су се налазиле у авиону, потврдила је руска Федерална агенција за ваздушни саобраћај.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару