Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Украјина: Нови напад на Кијев, погођен и Херсон; Русија: Oборeни дронови изнад Калушке области

Рат у Украјини – 526. дан. Украјински званичници саопштавају да су руске снаге извеле напад дроновима на Кијев и Херсон. Са друге стране, Москва тврди да су руске снаге обориле шест украјинских беспилотних летелица изнад Калушке области. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ упозорава да Русија користи храну као оружје.

Руски дронови су у среду ујутру уништили силосе жита у украјинским лукама, укључујући и оне у дунавској луци Измаил, на граници са Румунијом, саопштиле су локалне власти.

Измаил, који се налази југозападно од Одесе, главни је алтернативни пут извоза украјинског жита преко Румуније, откако је Русија поново блокирала украјинске црноморске луке.

Русија је појачала нападе на украјинску пољопривредну и лучку инфраструктуру откако је средином јула одбила да продужи споразум о извозу украјинског жита преко Црног мора.

Украјински председник Володимир Зеленски најавио је да би "самит мира" могао да буде одржан ове јесени у Украјини и рекао да су овонедељни разговори у Саудијској Арабији одскочна даска ка том циљу.

Са друге стране, Москва понавља да је спремна да се врати договору о житу, али тек када Запад испуни услове за извоз руског жита и ђубрива.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са руским колегом Владимиром Путином и истакао да ће наставити да се дипломатски ангажује како би поново било успостављено функционисање житног споразума. Ердоган и Путин договорили су посету руског председника Турској.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара