Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Путин: Пропали покушаји Кијева да пробију нашу одбрану; Зеленски: Свет верује у Украјину

Рат у Украјини – 508. дан. Најмање четири особе су повређене у руском гранатирању Харкова, на истоку Украјине, саопштили су локални званичници. Украјинске снаге извеле су артиљеријски удар на Кујбишевски округ у Доњецку, услед чега се запалила стамбена зграда, а има и повређених цивила, међу којима и деце. Ситуација је ескалирала на истоку Украјине, изјавила је заменица министра одбране Украјине Хана Малијар. Она је на Телеграму написала да руске снаге напредују у правцу Купјанска и да се воде тешке борбе. Владимир Путин каже да украјинска контраофанзива "не успева“ да пробије одбрану руских снага. Припадници Вагнера обучавају белоруске трупе.

Високи украјински генерал саопштио је да војска напредује на јужном фронту, а јучерашња ратна дејства у Украјини обележили су напади дронова на Николајев и Запорожје.

Украјински званичници тврде да су гранатирани градови и села на линији фронта, а да је у нападу било повређених цивила. Начелник Запорошке области Јуриј Малашко прецизирао је да руске снаге напале предграђе Запорожја два пута и да је тада рањен 62-годишњи мушкарац.

С друге стране, Москва је оптужила Украјину за напад дроном на град Курчатов, у близини нуклеарне електране Курск.

Портпаролка руске дипломатије Марија Захарова осудила је напад, истичући да овакве акције могу изазвати нуклеарну катастрофу великих размера у Европи”.

Захарова је такође осудила одлуку украјинског суда да игуману Кијевско-печерске лавре, која је под јурисдикцијом Руске православне цркве, митрополиту Павелу, кућни притвор преиначи у затворски, тражећи да митрополит хитно буде ослобођен и да му се обезбеди одговарајућа медицинска нега.

Москва тврди и да је ФСБ спречио атентат на главну уредницу телевизијске мреже РТ Маргариту Симоњан и новинарку Ксенију Собчак, за шта окривљује украјинске службе безбедности.

Седам особа осумњичених за покушај убиства је ухапшено и одређен им је притвор.

Белоруске власти нису коментарисале наводе Би-Би-Сија и локалних медија да су припадници групе Вагнер стигли у Белорусију из Русије. Раније су, међутим, саопштили да су Вагнерови војници ангажовани да обучавају белоруске снаге за "територијалну одбрану земље".

И даље је непознато где се налази вођа Вагнера Јевгениј Пригожин, којем је такође понуђено да оде у Белорусију.

На дипломатском нивоу разговори председника Володимира Зеленског са председником Јужне Кореје Јун Сук Јулом, који је током посете Кијеву обећао повећање помоћи са 100 милиона на 150 милиона долара.

И Влада Србије је усвојила више одлука које се тичу помоћи за превазилажење хуманитарне катастрофе у Херсонској области Украјине, међу којима је и одлука о донацији робе и лекова из Републичке дирекције за робне резерве и робе из Комесаријата за избеглице и миграције.

У међувремену, председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Јужне Африке Сирилом Рамафосом о Црноморском житном споразуму и афричкој мировној иницијативи за Украјину, саопштио је Кремљ.

У вези са споразумом о житу, који истиче у понедељак, Путин је поновио Рамафоси да обавезе у вези с отклањањем препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива још нису испуњене.

Путин је нагласио да главни циљ споразума – снабдевање житом земаља којима је оно потребно, укључујући и афричке – још није постигнут.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару