Читај ми!

Дојче веле: Шта ће бити с Пригожиновим "фабрикама тролова"

Након неуспешне побуне паравојне групе "Вагнер", Јевгениј Пригожин наводно намерава да затвори своју медијску групацију. Ипак, посматрачи упозоравају да и даље прети опасност лажних вести и дезинформација из Русије.

Изгледа да неуспешни устанак Јевгенија Пригожина против руског Министарства одбране није довео у питање само опстанак његове паравојне групе "Вагнер".

Публикације из Пригожинове медијске групације "Патриот" крајем јуна објавиле су да обустављају рад.

Да ли то значи да је дошао крај злогласној "фабрици тролова" у Русији чији "интернет-плаћеници" већ годинама у коментарима и чланцима хвале Кремљ и хушкају против опозиције?

"Фабрика тролова" постала је позната 2013. кад су новинари открили такозвану "Агенцију за интернет-истраживања", чији су службеници плаћани за објаве на друштвеним мрежама.

"Агенција" је убрзо доведена у везу с Јевгенијем Пригожином, али он је оповргавао да у тому учествује. Тек у фебруару 2023. признао је да ју је он основао "како би штитио руски информативни простор".

По Јевгенију Зубареву, шефу "Федералне новинске агенције", која припада медијској групацији "Патриот", фабрика тролова почела је с радом још 2009. године.

"Први коментатори деловали су против опозиционара као што је Алексеј Наваљни и других", каже Зубарев.

Пригожинова приватна "интернет-војска" расла је и била активна на међународном плану од средине 2010. година.

Због мешања у америчке председничке изборе 2016, америчко Министарство правде подигло је против Пригожина оптужницу.

Десетине хиљада коментара тролова

Пригожин је у почетку имао само неколико десетина сарадника од којих је сваки морао дневно да пласира стотинак коментара. До 2023. је фабрика тролова порасла на 400 сарадника.

Једни су писали чланке за Пригожинове медије, а најмање једна четвртина је писала коментаре на друштвеним мрежама.

Технички је могуће објавити десетине хиљада постова дневно, тврде у инвестигативном центру "Досије", чија је веб-страница у Русији блокирана.

Тај пројекат је основао бивши шеф руског нафтног концерна "Јукос" Михаил Ходорковски, противник Кремља који данас живи у Лондону.

С обзиром на то да су из Пригожинових структура процурила документа, центар "Досије" је могао да објави и неке друге појединости о фабрици тролова.

Према њима, Пригожинова интернет-империја има на располагању око сто милиона рубаља месечно (око милион евра).

Ко контролише медијску империју

За време побуне групе Вагнер 24. јуна, снаге безбедности претражиле су пословни центар "Лахта 2" у Санкт Петербургу, у којем су смештени сарадници Пригожинових медија.

Неке од њихових страница након тога нису више актуелизоване.

Тако су налози на Твитеру RussiaActually и WorldActually након 23. јуна објавили само два поста, а након 29. јуна нису објавили више ништа. А раније су свакодневно објављивали десет до 12 твитова.

Независни руски онлајн-медиј у иноземству The Bell известио је да се тражи нови власник за Пригожинову "интернет-фабрику".

Наводно би Пригожинови медији требало да буду стављени под надзор "Националне медијске групе" Јурија Ковалчука.

Председница управе те групације је бивша гимнастичарка Алина Кабајева, о којој се пише и као партнерки Владимира Путина. Милијардер Ковалчук сматра се блиским пријатељем руског председника.

Касније је The Bell објавио да је Пригожин сам одлучио да распусти своју медијску империју. Својим уредницима је наводно наредио да "уклоне све трагове присуства" на интернету – не само веб-странице, већ и с њима повезане налоге на друштвеним мрежама.

Истовремено, руско надзорно тело "Роскомнадзор" ограничило је приступ Пригожиновим медијима, међу њима и "Федералној новинској агенцији".

Да ли је то крај интернет-тролова

Европска унија не види разлог да слави победу против лажних вести и интернет-тролова.

"Још је сувише рано за коначан суд о ситуацији у руском систему дезинформација након наводног обустављања Пригожинових дезинформационих активности", рекао је за DW Петер Стано, портпарол ЕУ за спољну и безбедносну политику.

И стручњаци који већ дуго прате активност тролова сумњају да је с њима сада готово. Bot Blocker, који води налог на Твитеру natibot4navalny, указује на то да, поред Пригожинових медијских пројеката, има још коментатора за друштвене мреже.

"Њихов рад није битно смањен након побуне", каже Bot Blocker за DW, који не жели да му се објављује право име.

"Тролови одани Кремљу, односно они који делују по налогу Кремља, и даље су активни и праве нове налоге на Твитеру (…). Последњих дана нисмо уочили никакав прекид или битно смањење њихове активности", наглашава саговорник DW.

Ситуацију слично виде и активисти пројекта Falle des Chefkochs (Замка главног кувара), који прате интернет-тролове у руској друштвеној мрежи "ВКонтакте".

"Бројни медији пишу да је позната фабрика тролова од 24. јуна затворена, али према нашим подацима, њихов рад се наставља“, наводи се на веб-страници тога пројекта, чије је име алузија на Пригожинов надимак: "Путинов кувар".

Пригожин се обогатио са својим гастрономским предузећем "Конкорд", захваљујући патронату Владимира Путина.

Кога слушају тролови

Но, под чијом командом су тролови? Мишљења посматрача се ту разилазе. У пројекту Falle des Chefkochs сматрају да је од маја, кад је сукоб групе "Вагнер" и руског Министарства одбране ескалирао, већина објава тролова била усмерена против Пригожина.

У међувремену је од 15.000 тролова, њих око 13.000 отказало послушност свом побуњеничком шефу. Могуће је, кажу у пројекту Falle des Chefkochs, да је Пригожину и одузета његова фабрика тролова.

Bot Blocker има другачије мишљење. "Понашање и реторика тролова се наставља и заступа интересе Кремља, исто као и током читавог периода током којег је ми пратимо. Промена става према Пригожину највероватније се може објаснити променом у извештавањо о њему у вестима, а не предајом фабрике неком другом 'власнику'“, кажу у Bot Blocker.

Ни Европска унија не очекује да ће се смањити број руских дезинформација.

"Очигледно је да активности дезинформисања не почињу, а и не завршавају само с Пригожиновим фирмама. Кремљ ће и даље покушавати да делује дезинформацијама и манипулисаним информацијама преко различитих актера и средстава, као што то чини већ годинама", закључује портпарол ЕУ за спољну и безбедносну политику Петер Стано.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару