Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Руске снаге: Украјински дрон оборен изнад Крима; Кинески изасланик најавио посету Украјини и Русији

Рат у Украјини – 442. дан. Борбе на истоку земље не јењавају, најжешће борбе у Бахмуту. Кинески изасланик најавио је посету Кијеву и Москви, где ће се залагати за мировне преговоре. Москва тврди да је спречила Украјинце да спроведу офанзиву у правцу Соледара. Британска агенција "Ројтерс" јавља да Берлин купује 18 тенкова "леопард 2" како би надоместила послате Кијеву.

Борбе на истоку земље не јењавају, а украјинска страна тврди да су се руске снаге у неким деловима источног дела Бахмута повукле и до два километра.

Командант украјинских снага које се боре у Бахмуту изјавио је да је паравојна група "Вагнер" последњих дана појачала минобацачке и артиљеријске нападе.

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је његовој земљи потребно још времена како би започела дуго очекивану контраофанзиву, пошто је војсци и даље потребна обећана помоћ Запада.

С друге стране, оснивач паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин саопштио је да су украјинске јединице већ започеле своју контраофанзиву, и приближиле се Бахмуту с бокова, те да Зеленски не говори истину када каже да је одложена.

Министарство одбране Турске саопштило је да је остварен напредак у разговорима о црноморском споразуму о житу које су у Истанбулу водили заменици министара одбране Турске, Русије и Украјине, као и званичници УН.

Међутим, Москва поручује да споразум о житу неће бити продужен уколико Москва не добије гаранције да ће њени захтеви бити испуњени до 18. маја.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин истакао је да су и даље нерешена питања извоза амонијака и платног система СВИФТ из којег је Русија избачена.

У међувремену, САД су Украјини ставиле на располагање конфисковану имовину руског бизнисмена Константина Малофејева. Кремљ је одговарио да је та одлука незаконита, и најавио да ће на "крађу" САД одговорити адекватним контрамерама.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво