Читај ми!

Око: Захар Прилепин – шта стоји иза напада на чувеног руског писца

Поводом напада на руског писца Захарина Прилепина, књижевна критичарка и уредница у РТС-у Сања Милић сматра да се стиче утисак да се људи боје речи и књижевности, поготово они екстремни у својим схватањима. Истиче да је Прилепин један од највећи светских живих писаца. Писац Вуле Журић каже да је реч о атентату на писца, као и да јавност наклоњена Западу негира његово књижевно дело. Сам Прилепин, 2018. године говорио је да је и писац, и војник, и отац, и супруг.

Познати руски писац Захар Прилепин повређен је када је његов аутомобил дигнут у ваздух у Нижњем Новгороду, а у експлозији је погинуо његов возач.

Министарство спољних послова Русије оптужује Вашингтон и Кијев за, како наводе, "терористички напад" на писца. Украјинска безбеднoсна служба је саопштила да не може ни да потврди ни да демантује умешаност у експлозију.

Александар Пермјаков, који је ухапшен након бомбашког напада на аутомобил руског писца, признао је да је деловао по наређењу украјинских тајних служби, саопштила је прес-служба Истражног комитета Русије.

Лекари су у међувремену саопштили да је Прилепин пробуђен из вештачке коме, као и да је његово стање стабилно.

Захар Прилепин, један је од најутицајнијих и најпревођенијих савремених руских писаца. За себе каже да је и писац и војник: о својим политичким и друштвеним, па и војничким ставовима није само говорио него је и писао. Да ли се у његовом случају могу раздвојити књижевни и некњижевни ангажман? Шта стоји иза напада на писца?

Књижевност је ипак важна

Књижевна критичарка и уредница у РТС-у Сања Милић сматра да је несхватљиво да је Прилепин нападнут, с обзиром на то да су писци често резигнирани и говоре да је књижевност на маргини.

"Испоставиће се да је књижевност важна и да се људи боје речи, поготово они који су екстремни у својим схватањима и прибегавају бруталним средствима, попут убиства", сматра Милићева.

Писац Вуле Журић сматра да је напад на руског писца – напад на симбол одређеног уверења.

"Рат у Украјини је, иако је реч о борби за територије, рат светоназора. Прилепин је о томе говорио и пре рата, у својим књигама и наступима и у Србији. Иста намера која му није дозволила да уђе у Републику Српску, односно у БиХ 2018. године", каже Журић.

Истиче и да се у јавности каже да је напад на Прилепина, у ствари, напад на Путина, али да је заправо реч о атентату на писца.

Један од највећих живих писаца

Милићева подсећа да су Прилепинови романи преведени на 17 језика,12 књига на француски, 13 на српски, као и да је добио укупно 40 светских и награда у Русији.

"Прилепин је писац високог нивоа, један од највећих живих светских писаца. Осим уметничке прозе и публицистике, пише и озбиљне теоријске књиге о руским класицима. Фигура је која значи и у светској литератури, а не само у руској", наводи гошћа емисије Око.

Идеологија и дело

Говорећи о изостанку реакције, Журић каже да је реалност толико изврнута да се за Прилепина каже да је војник у светлу рата, као и да се нико видљив у медијима на Западу неће побунити због покушаја убиства.

Милићева каже да свако реагује према својој савести, те да није "опортуно појавити се у емисији која жели да представи Прилепина као писца".

"Захара сам упознала, више пута сам га интервјуисала. Савест ми не дозвољава да не дођем у ову емисију. Већини људи не би било згодно, јер се не зна шта је пожељно мишљење на културној сцени", сматра књижевница и уредница у РТС-у Сања Милић.

Према њеним речима, Прилепин је написао најмање два ремек-дела: Седам живота и Обитељ.

"Роман Обитељ говори о совјетским логорима 1920. године за неистомишљенике из Лењиновог периода, пре Стаљинове епохе. Прилепин данас када говори или пише о Совјетском Савезу није тако критичан, као већина руских уметника, али у књизи је са етичког становишта – све како треба. То је прави писац“, наводи Милићева.

Журић каже да јавност наклоњена Западу инсистира на његовом животу, негирајући његово књижевно дело.

"Долази до медијске збуњености. Говоримо о великом писцу. Страшно је да се не реагује на глобалном нивоу. Поставља се питање у шизофреној ситуацији – хоће ли бити могућ некакав дијалог и између писаца", пита Журић.

Вуле Журић закључује да је Прилепин, на који год начин посматрали његов политички ангажман, пре свега писац, чему сведоче и светски медији који не могу да негирају "мајсторство и врхунство" његове уметности.

четвртак, 25. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару