Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Зеленски разговарао са Макроном о његовој посети Кини; Пољска и Мађарска забрањују увоз пољопривредних производа из Украјине

Рат у Украјини – 415. дан. Министарство одбране Русије саопштило је да су борци паравојне групе "Вагнер" заузели још два подручја у Бахмуту. Пољска забрањује увоз десетина пољопривредних производа из Украјине. Забрани се придружила и Мађарска. Владимир Путин потписао закон о јединственом регистру војних обвезника.

И Мађарска уводи забрану увоза хране из Украјине

Влада мађарског премијера Виктора Орбана придружила се забрани увоза украјинских пољоприведних производа коју је Пољска већ увела, саопштивши да ће статус кво нанети озбиљну штету локалним прозивођачима.

Мађарске власти нису навеле детаље када ће забрана на увоз житарица и друге хране ступити на снагу, али су напоменуле да ће истећи крајем јуна.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Нови биланс жртава у нападу на Славјанск – 11 погинулих и 21 рањен

Биланс жртава у руском ракетном нападу на Славјанск попео се на 11 погинулих и 21 рањену особу, јавио је украјински јавни емитер, позивајући се на регионалне хитне службе.

Павло Кириленко, начелник делова Доњецке области под контролом Кијева, раније је рекао да је испаљено седам руских ракета С-300.

Навео је да је "погођено најмање седам места" у Славјанску, западно од града Бахмута, месту најтежих борби на украјинској линији фронта.

Спасилачке екипе које су трагале за жртвама током ноћи раскрчивале рушевине, користиле дизалице, мердевине и другу опрему.

Службе хитне помоћи саопштиле су да је више од 50 спасилаца остало на лицу места.

Додале су да је у нападу оштећено неколико десетина вишеспратница и појединачних кућа.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски разговарао са Макроном о његовој посети Кини

Украјински председник Володимир Зеленски разговарао је са својим француским колегом о његовој посети Кини.

Макрон је прошле недеље посетио Кину, где је позвао кинеског лидера Си Ђинпинга да "разговара“ са Русијом о окончању рата у Украјини.

"Рекао сам му о ситуацији на фронту и даљим намерама да ослободимо све наше територије“, написао је Зеленски у апликацији Телеграм.

„Похвалио сам намеру Француске да додатно ојача важну подршку Украјини на бојном пољу", додао је Зеленски.

(Reuters)

Опширније Краће

Пољска забрањује увоз десетина пољопривредних производа из Украјине

Пољска влада одлучила је да забрани увоз житарица и друге хране из Украјине како би заштитила своје пољопривреднике, рекао је лидер владајуће Партије права и правде (ПиС) Јарослав Качињски.

Велике количине украјинских житарица, које су јефтиније од оних произведених у Европској унији, на крају су остале у централноевропским државама усред логистичких уских грла, што је погодило цене и продају за локалне пољопривреднике.

То је створило и политички проблем за ПиС у изборној години.

"Влада је данас одлучила о уредби која забрањује улазак, увоз житарица у Пољску, али и десетине других врста хране (из Украјине)“, рекао је Качињски током конвенције странке ПиС.

Листа ове робе биће уврштена у владину уредбу, "од житарица до производа од меда, јако, јако много ствари", додао је Качињски.

Са друге стране, истакао је да се ништа не мења у пријатељству и савезништву Пољске и Украјине.

"Подржаћемо је и подржавамо је. Али дужност је сваке државе, сваке власти, доброг ауторитета у сваком случају, да штити интересе својих грађана, “, додао је Кацзински.

Качињски је рекао да је Пољска спремна да започне преговоре са Украјином како би се решило питање жита, а украјинска страна је већ обавештена о одлукама пољске владе.

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Борци "Вагнера" заузели још два подручја у Бахмуту

Борци руске војне организације "Вагнер" заузели су још два подручја украјинског града Бахмута, саопштило је у Министарство одбране Русије.

На правцу Доњецка, најжешће борбе се настављају у граду Артјомовску, наводи се у саопштењу.

Како се тврди, јуришне јединице ''Вагнера" успешно су напредовале, заузевши две области на северној и јужној периферији града.

У саопштењу се наводи да су падобранске јединице руске војске подржавале наведено напредовање задржавањем украјинских снага по боковима.

(Reuters)

Опширније Краће

Локалне власти: Украјинске снаге гранатирале Јасинувату у Доњецку

Локални званичници тврде да су четири особе убијене, а да је десет рањено у нападу украјинске војске на стамбену област града Јасинувата у Доњецкој области, пренео је Ројтерс.

Тај део Доњецке области је под контролом снага које су једнострано прогласиле независност од Украјине и касније се припојиле Русији.

(Reuters, РТС)
Опширније Краће

Кина се противи санкцијама које су САД увеле појединим кинеским компанијама

Кинеско министарство трговине саопштило је да се Кина оштро противи санкцијама које су САД увеле појединим кинеским фирмама због њихове наводне повезаности са Русијом, пренели су кинески медији.

САД су у среду увеле санкције за 120 ентитета, међу којима је и једна компанија из Кине, преноси Ројтерс.

Министарство трговине Кине је истакло да би Вашингтон требало одмах да исправи ту, како су навели, грешку и да заустави безразложно потискивање кинеских компанија. Додали су да тај потез утиче на сигурност и стабилност глобалних ланаца снабдевања.

(Reuters)
Опширније Краће

Путин потписао закон о јединственом регистру војних обвезника

Председник Русије Владимир Путин потписао је закон о стварању јединственог регистра војних обвезника и увођењу електронских судских позива, наведено је у документу који је објављен на званичном интернет порталу правних информација.

Реч је о изменама и допунама одређених законодавних аката Руске Федерације по питању обавештавања грађана о њиховом појављивању на регрутацији за војну службу.

У документу се прецизира да војни регистар формирају војни комесаријати на начин који је утврдила руска влада на основу информација из државног информационог система, преносе РИА Новости.

Законом је утврђена и могућност уписивања грађана који су на војној евиденцији без личног појављивања. Поред тога, законом су регулисане мере за грађане који се не појаве на војној регистрацији у року од 20 дана, као што су ограничење управљања возилом и забрана регистрације возила.

Kако се наводи, грађанима који подлежу регрутацији и који су добили позив биће забрањено да напусте Руску Федерацију док се не пријаве војној канцеларији. Могу постојати и ограничења у промету некретнинама и добијању кредита, регистрацији индивидуалних предузетника, додаје се у документу.

Према документу, Министарство унутрашњих послова, Федерална пореска служба, Централна изборна комисија, Пензиони фонд, Министарство просвете и савезни судови биће обавезни да електронским путем дају информације о војним обвезницима, које су неопходне за вођење војне евиденције.

Kомитет за одбрану Савета Федерације је у свом закључку позитивно оценио документ, док су посланици Горњег дома руског парламента истакли да је, "закон у складу са Уставом Руске Федерације, укључујући одредбе о правима и слободама човека и грађанина".

(Танјуг/РИА Новости)
Опширније Краће

Ни на Велики петак није било мира у Украјини – најтеже је у Бахмуту. Украјински званичници наводе да су руске ракете погодиле град Славјанск, као и да расте број страдалих. Са друге стране, руски шеф дипломатије Сергеј Шојгу поручио је да је Москва ставила своју Пацифичку поморску флоту у стање високе приправности.

Припадник Ваздухопловства Националне гарде Масачусетса Џек Тешира, у међувремену, стигао је у суд у Бостону. Против Тешире, који до суђења остаје у притвору, подигнута је оптужница због цурења тајних америчких обавештајних података.

Коментаришући случај, украјински премијер Денис Шмигаљ изјавио је да Кијев остаје уједињен са Вашингтоном у рату против Москве.

За то време, заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев поручио је да ће Пољска, као предстража НАТО-а у Европи, нестати ако избије рат између Русије и Алијансе.

Западни савезници настављају са слањем помоћи Украјини. Шмигаљ је рекао да је у Вашингтону обећано још пет милијарда долара за борбу против Русије, док Копенхаген најављује да ће у наредним недељама послати Кијеву 19 хаубица "цезар".

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво