ИЗ ЧАСА У ЧАС

Песков: Примирје не би омогућило да остваримо своје војне циљеве; Зеленски: Украјина ће добити рат

Рат у Украјини – 400. дан. Лукашенко позвао на хитан прекид ватре. Песков: Примирје не би омогућило да остваримо своје војне циљеве. Украјински командант: У стању смо да задржимо Бахмут и потиснемо руске трупе. Кијев забранио спортистима учешће на такмичењима на којима учествују Руси. Володимир Зеленски рекао је на годишњицу враћања Буче под контролу Кијева да ће Украјина победити у рату.

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о пролећној регрутацији, која почиње 1. априла и траје до 15. јула. Позив ће добити 147.000 људи, пренела је агенција Тас.

Током јесени 2022. године, укупно 120.000 људи је у Русији позвано у војну службу, а 134.500 је регрутовано прошлог пролећа. У просеку, око 130.000 људи је регрутовано у сваком року у последњих неколико година, наводи руска агенција.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјапков рекао је да Москва још разговара са шефом Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о идеји да се око нуклеарке Запорожје формира безбедносна зона.

Блинкен позвао америчке држављане да одмах напусте Русију

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је новинар америчког Волстрит џорнала Иван Гершкович ухапшен у Јекатеринбургу под сумњом за шпијунажу. Окружни суд у Москви одредио му је притвор до 29. маја.

Амерички лист пориче оптужбе ФСБ-а и тражи хитно ослобађање "поузданог и посвећеног репортера", док је државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен позвао америчке држављане да одмах напусте Русију.

"Дубоко смо забринути због објаве Русије да је привела новинара који је држављанин САД. Приоритет Стејт департмента је безбедност и сигурност грађана САД у иностранству. Ако сте држављанин САД и живите или путујете у Русију, молимо вас, одмах је напустите", написао је Блинкен на Твитеру.

Руске снаге оствариле су одређени напредак у Бахмуту на источној линији фронта, саопштили су украјински војни званичници.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво