Истекао рок за исељење свештенства Кијевско-печерске лавре, тврде да за то нема законских основа

Свештенство Кијевско-печерске лавре остало је у том манстирском комплексу у Кијеву и после истека рока за исељење који су одредиле украјинске власти.

Православно хришћанско свештенство поручује да ће остати у том историјски значајном манастиру у Кијеву, упркос планираном исељавању стотина свештеника, монаха и ученика по налогу владе.

 Печерска лавра је постала седиште Украјинске православне цркве (УПЦ), која се одвојила од Московске патријаршије по почетку рата прошле године.

Украјински званичници сумњају да су неки од највиших свештеника одржавали везе са Руском православном црквом, што они поричу.

УПЦ је наређено да напусти локацију до краја дана у среду.

Украјинска влада, која је власник огромног комплекса манастира из 11. века који гледа на реку Дњепар, каже да је одлука донета након што је државна комисија наводно открила вишеструка кршења уговора о закупу комплекса, који је на листи светске баштине Унеска.

Митрополит Климент, шеф службе за медије УПЦ, рекао је да "нема законских основа" за протеривање најављено раније овог месеца.

 "Ако нас влада приморава да овде боравимо противзаконито, то се зове тоталитаризам", истакао је Климент додавши да му "таква држава ни влада нису потребне".

Према његовим речима, свештенство штите Устав и закони. "Не прихватамо друге методе."

Оптужбе за подршку руској војсци

Украјинске власти оптужују неке припаднике УПЦ да су тајно подржавали Москву у рату, иако су неки лидери осудили руску инвазију.

Украјинска служба безбедности је прошле године извршила рацију у Лаври и другим објектима УПЦ, а на десетине свештених лица ухапшено је под оптужбом за издају и сарадњу са Русијом. УПЦ, међутим, тврди да нема доказа који би поткрепили те оптужбе.

Протеривање је разоткрило поделе међу украјинском православном заједницом. Последњих година многи су се придружили Независној православној цркви Украјине, која је добила независност 2019. године, док милиони и даље иду у храмове УПЦ, која се одвојила од Москве прошлог маја након векова под њеном контролом.

Није јасно шта ће се догодити ако УПЦ не напусти комплекс, али украјински министар културе Олександр Ткаченко рекао је да власти неће користити силу да протерају монахе.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво