Летонија: Пијаним возачима одузимају возила, па шаљу војсци Украјине

Летонија је ове године почела да одузима аутомобиле пијаних возача и да их шаље украјинскoj војсци и болницама.

Две стотине аутомобилa одузето је возачима са више од 0,15 промила у крви.

"Заправо је веома застрашујуће када схватите колико је аутомобила које возе пијани возачи“, рекао је Реинис Познакс, оснивач невладине организације познате као "Твитер конвој", коју је влада Летоније задужила да испоручи возила Украјини.

Познакс тврди такође да је пронашао руску заставу закачену у једном од тих заплењених возила, коју је тамо оставио његов власник.

Од објављивања захтева за донацијама на почетку рата,"Твитер конвој" је већ послао око 1.200 возила, а  у 2022. години сакупљено је 2.000.000 евра за куповину возила, реновирање и логистику.

Познакс је појаснио како је дошао на идеју за такву акцију.

"Нико није очекивао да има толико возила возача у алкохолисаном стању, не могу да се продају тако брзо колико људи пију. Зато сам дошао на идеју: послати их у Украјину“, рекао је Познакс.

Летонски министар финансија Арвилс Асераденс рекао је да је влада, инспирисана успехом невладине организације, одустала од покушаја аукције возила.

"Рекли смо, па, можете узети те аутомобиле... и Познакс је на то рекао: 'О, то је јако добро'. Спремни смо да учинимо практично све да подржимо Украјинце", истакао је Асераденс.

У полицијској рацији у среду, где су четири полицајца затворила пут у Риги на пола сата да би проверили да ли су возачи у алкохолисаном стању, није откривен нико пијан.

Међутим, прошле године је 4.300 возача на путевима Летоније прекорачило дозвољену количину алкохола у крви и изазвало скоро хиљаду несрећа током 2022, саопштила је полиција.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара