Читај ми!

Прибићевић: Добра вест да Вашингтон и Москва комуницирају – кључно да се избегне најгори сценарио

Бивши амбасадор, дипломата Огњен Прибићевић рекао је за РТС да је сазнање да су Москва и Вашингтон комуницирали око Бајденове посете Кијеву добра вест. То је кључно да не дође до најгорег сценарија, то нам даје наду, то је једна од бољих вести које смо чули у протеклом периоду, каже је Прибићевић.

Где је данас рат у Украјини, шта можемо да очекујемо на годишњицу, коју поруку Бајден шаље изненадном посетом Кијеву и куда иде свет годину дана после?

Бивши амбасадор, дипломата Огњен Прибићевић рекао је да је долазак Бајдена у Украјину битан моменат, да је он обећао све врсте помоћи и овим чином је оснажио подршку.

"То што је дошао на терен, на подручје које је захваћено ратом јако значи, и одлазак у Пољску доста значи. Пољска је после изласка Британије из ЕУ кључна стратешка земља за САД у Европи", нагласио је Прибићевић.

Напоменуо је да не мисли да се САД могу љутити на Украјину, и оценио подршку Америке као искрену. Истакао је да Украјина не може да се брани и учествује у рату са Русијом без подршке САД.

Говорећи о Бајденовој посети, рекао је да је она тајна јер другачије не може да буде.

"Председник САД долази на територију која је у рату. Речено је као да је посета урађена холивудски, али не може другачије да буде", каже бивши амбасадор.

Прибићевић је истакао да се заборавља колико људи страда у рату – жена, деце и војника и да је жалосно што уместо да су те ствари у центру пажње, у центру пажње је долазак.

АП је објавио, позивајући се на Белу кућу, да је Вашингтон ступио у контакт с Москвом пре доласка Бајдена и сам Медведев је то практично потврдио тиме што је рекао да је Бајден дошао кад је добио гаранције Русије.

"И током Хладног рата је била стална комуникација две стране. Медведев не може да не обавести јавност о контактима. То је добра вест, и то је кључно да не дође до најгорег сценарија. То нам даје наду, то је једна од бољих вести које смо чули у протеклом периоду", рекао је Прибићевић.

"Обе стране далеко од победе" 

Бивши амбасадор је истакао да су и једна и друга страна далеко од победе – ни Русија ни САД не могу да изгубе рат, мора доћи до компромиса, али још смо далеко од тога.

"Русија је остварила део својих циљева, посебно где живи руско становништво, очекујем да ће руски председник Владимир Путин данас тријумфално говорити о томе, али очекујем и да ће Зеленски говорити о својим победама", каже Прибићевић.

Напоменуо је да постоји политички притисак на руску војску да се направи резултат.

"Није тачно да време ради за Русију. Амерички избори су такође битни, републиканци сматрају да се много пара троши за рат у Украјини, а мало за границу са Мексиком", истакао је Прибићевић.

Сматра да свет иде у лошем правцу.

"Пекинг за сада игра и на једну и на другу страну, подржава Русију, а са друге стране не жели да прекине економску сарадњу са САД. Сарадња Пекинга са Западом је осам пута већа него са Русијом. Очекујем интензивну дипломатску активност у троуглу Пекинг–Москва–Вашингтон. Пекинг је неопходан и Америци и Русији", рекао је Прибићевић.

петак, 26. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару