Читај ми!

Медведев о Бајденовој посети Кијеву: Дали смо им безбедносне гаранције; Немачка шаље "мардете" Украјини

Рат у Украјини – 362. дан. Председник САД Џозеф Бајден је после петочасовне посете, напустио Кијев, обећавши нову војну помоћ земљи. Заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев изјавио је да је амерички председник добио безбедносне гаранције пре одласка у Украјину. Немачка најавила да ће до краја марта послати 20 борбених возила "мардет" Украјини.

Државни секретар САД Ентони Блинкен упозорио је директора Канцеларије за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Јија на последице уколико Пекинг пружи материјалну подршку Русији у нападу на Украјину.

Истакао је и да је Вашингтон забринут да Пекинг разматра слање оружја Москви.

Блинкен је потврдио и да су представници америчке владе разговарали са милијардером Илоном Маском о коришћењу сателита Старлинк у Украјини.

Са друге стране, руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је да Вашингтон покушава да оправда сопствене акције за подстицање украјинске кризе оптужбама за наводне злочине Москве у Украјини и указао на "бескрајно пумпање" Кијева оружјем.

Како је најавио високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, ванредни састанак министара одбране ЕУ биће одржан 7. и 8. марта ради координације додатних испорука оружја и муниције Украјини.

Борељ је на Минхенској безбедносној конференцији рекао и да Запад мора да обезбеди још војне помоћи Украјини и убрза своје испоруке.

На маргинама Минхенске безбедносне конференције украјински званичници позвали су чланове Америчког конгреса да утичу на председника САД Џозефа Бајдена да Украјини пошаље борбене авионе Ф-16, наводећи да би савремени борбени авиони повећали способност украјинских снага да се боре са руским ракетним нападима, пренео је Ројтерс.

Како је саопштио украјински "Енергоатом", две руске ракете испаљене у суботу пролетеле су "опасно близу" нуклеарне електране на југу Украјине.

"Претња од удара у реактор са могућим последицама – нуклеарном катастрофом, поново је била велика. Ово је још један акт нуклеарног тероризма Руске Федерације који угрожава безбедност целог света", рекли су украјински званичници.

Шеф Међународне агенције за енергетику (ИЕА) Фатих Бирол упозорио је на могуће несташице енергената следеће зиме, пошто релативно мало природног течног гаса (ЛНГ) стиже на тржиште, док ће кинеска потрошња порасти ове године.

петак, 26. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару