Читај ми!

Енергоатом: Руске ракете пролетеле опасно близу нуклеарне електране; САД упозориле Кину да не шаље оружје Москви

Рат у Украјини – 361. дан. Кремљ наводи да Запад не показује било какву спремност за мировне иницијативе за ситуацију у Украјини. Државни секретар САД Ентони Блинкен упозорио Кину да не шаље оружје Русији јер ће бити последица. Представници америчке владе разговарали са милијардером Илоном Маском о коришћењу сателита Старлинк у Украјини. Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је да Вашингтон покушава да оправда сопствене акције за подстицање украјинске кризе, оптужбама за наводне злочине Москве у Украјини и указао на "бескрајно пумпање" Кијева оружјем. Енергоатом саопштио да су две руске ракете пролетеле "опасно близу" нуклеарне електране.

Док се појачава руска офанзива на истоку Украјине, украјински војници држе положаје, али кажу треба им више оружја. Председник Володимир Зеленски тврди да је кључна порука на безбедносној конференцији у Минхену да се учини све да се оконча рат. Тражи помоћ, посебно борбене авионе.

"Свет схвата колико је важно формирати и 'авионску коалицију' за Украјину. То би допринело већој безбедности и ван Украјине", каже Зеленски.

Са безбедносне конференције у Минхену, где нема представника Русије, поруке Москви да Запад неће дозволити пораз Кијева. Украјини су обећани тенкови, ракете већег домета, али се оклева око борбених авиона.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба уверен је да ће савезници на крају испоручити Кијеву борбене авионе и да је то само "питање времена и процедуре".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нагласила је да ће ЕУ убрзати и повећати производњу муниције, која је Украјини очајнички потребна.

"Унија треба и да допуни своје војне залихе и пошаље у Украјину муницију као што су артиљеријске гранате калибра 155 милиметара", додала је Фон дер Лајенова.

САД први пут званично оптужиле Русију за злочине против човечности у Украјини.

Државни секретар САД Ентони Блинкен каже да је "на основу пажљиве анализе закона и доступних чињеница" утврдио да су "припадници руских снага и други руски званичници починили злочине против човечности у Украјини", оптужујући их за "егзекуције, силовања и мучења".

Британски премијер Риши Сунак и потпредседница САД Камала Харис осудили су "земље које су подржале напоре руског председника Владимира Путина у Украјини", саопштила је канцеларија председника Владе Уједињеног Краљевства, описујући украјински сукоб као "глобални рат". 

Са друге стране, Пекинг позива на преговоре за окончање кризе.

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји рекао је да ће његова земља представити свој план о смиривању украјинске кризе у документу који ће нагласити неопходност поштовања територијалног интегритета свих земаља.

Управо прекид рата и наоружавања Украјине, и мировне преговоре, у Минхену су тражиле стотине демонстраната и трећег дана безбедносне конференције.

петак, 26. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару