Читај ми!

Зауздавање Ирана у рату дронова, од музејских експоната до врхунске технологије

Нова бојева глава на украјинској беспилотној летелици Ту-141 "стриж" која се срушила у Русији и удари иранских дронова нове генерације по украјинским циљевима изазвали су гомилу реакција у Израелу, Вашингтону и Москви. Иран је постао значајан извозник војне опреме, упозорио израелски министар одбране. Москва оптужује САД за модернизацију совјетских дронова. Ирански дрон оборен у Сирији.

Зауздавање Ирана у рату дронова, од музејских експоната до врхунске технологије Зауздавање Ирана у рату дронова, од музејских експоната до врхунске технологије

Најмање педесет држава преговара или је заинтересовано за куповину иранског наоружања, укључујући беспилотне летелице и вођене пројектиле, упозорио је на Минхенској конференцији израелски министар одбране Јоав Галант, тврдећи да је Техеран, последњих година, постао глобални важан извозник наоружања.

Галант, који је 2008. године предводио акцију израелске војске против Хамаса, навео је да иранске испоруке дронова домета и до 1.000 километара источноевропским и латиноамеричким државама, те упозорио да се овакве акције Техерана косе са Резолуцијом 2231 Савета безбедности УН из 2015. године, којом је Исламској републици забрањен извоз наоружања.

Галантово упозорење временски се подударило са проценама аналитичара да САД више не могу да реше, па чак ни контролишу сукоб Израела и Палестинаца, при чему је приметна растућа мржња између две стране.

Тензије у Палестини, узроци у Ирану

У претходних десетак дана, администрација Џозефа Бајдена је у регион упутила чак три висока званичника - државног секретара Ентонија Блинкена, шефа Централне обавештајне агенције Вилијема Бурнса и саветника за националну безбедност Џејка Саливена у покушају да спусте тензије и поставе какве-такве основе за почетак смислених преговора.

У условима у којима је тешко и замислити померање односа између Израелаца и Палестинаца са најниже тачке у последњих двадесетак година, све очи упрте су у Хамас, чији су припадници испалили пројектил на кибуц Нахал Оз. Ракету је оборила израелска противваздушна одбрана, а одмах затим бомбама је уништена Хамасова база у Појасу Газе.

Пројектил који су испалили припадници Хамаса, као и неколико дронова који су виђени и често обарани изнад Израела, тврди Тел Авив, направљени су од компоненти произведених у Ирану, укључујући и беспилотну летелицу коју су изнад Сирије оборили Американци.

"Иран је постао светски значајан извозник наоружања и има контакте са најмање 50 држава о извозу оружја... Свет се мора ујединити и предузети хитне кораке како би зауставио Иран", рекао је израелски министар.

Оптужбама су се придружили и Американци, који су улогу Ирана описали као кључну у настојањима Русије да добије рат против Украјине, посебно због испорука неколико различитих типова беспилотних летелица које се користе против украјинских снага.

Тврдње Американаца подржали су и највиши званичници власти у Кијеву, укључујући председника Володимира Зеленског, али званична истрага о пореклу дронова самоубица на ратишту још увек није окончана.

Растављање иранских дронова

Иако се између редова изјава представника украјинског тужилаштва може прочитати да су дронови произведени у Ирану, због комплексности истраге и ратних дејстава, власти у Кијеву још увек не могу са сигурношћу да оптуже Техеран за испоруку беспилотних летелица.

Шеф тужилаштва у Кијеву тврди да су дронови, без дилеме, иранског порекла. Први човек истраге, пак, каже да, за сада, такве тврдње није могуће доказати. Техеран тврди да је извесна количина тих летелица испоручена Русији пре почетка рата.

У истрагу су се, на свој начин, укључили и Американци, тврдећи да су дронови употребљавани у нападима на Блиском истоку и у Украјини готово идентични, те да су у Русију пребацивани преко неколико тајних канала, укључујући бродове, копнене руте, те стотинак летова транспортних авиона Револуционарне гарде.

Амерички обавештајци, истовремено, наводе и да Москва дронове-самоубице "шахид 131" и "шахид 136", употребљава као јефтину замену за крстареће пројектиле, као и да дронове "моџахер 6" користи за извиђање и нападе пројектилима.

Као потврду те тврдње, Американци су употребили фотографије остатака дронова употребљених у нападима у Ираку прошлог септембра и у Украјини месец дана касније, наводећи да су компоненте пронађене у летелицама идентичне - осим руских ознака на једној од беспилотних летелица.

Осим Русије, Вашингтон и Лондон тврде да би, ускоро, велико тржиште за иранске дронове могла бити и Кина, која је наводно заинтересована за куповину чак 15.000 беспилотних летелица из Ирана.

Русија узвраћа ударац, Американци модернизују совјетске дронове

Пет метара широк кратер настао је у земљи после удара непознате летелице недалеко од Калуге у Русији, јавили су у среду руски медији, иденитификујући, недуго затим, крхотине као остатке Ту-141 "стриж".

Та летелица је у наоружање СССР-а уведена 1979. године, како би командним центрима пружала информације о кретању противничких снага. Домета неколико стотина километара, била је опремљена низом специјализованих камера и радаром.

Иста таква летелица се 10. марта срушила код Јаруна у Загребу, али никада није расветљено да ли је тај "ту-141" био наоружан. Произведено их је око 150, а "ту-141" који су срушио код Загреба полетео је из Украјине, прелетео делове Румуније и Мађарске, да би се после пола атерирао код хрватске престонице.

"Стриж", који се срушио пошто је закачио дрво у Русији, међутим, био је наоружан бомбом "OFAB-100-120" тешком 100 килограма.

Русија је за ту модификацију оптужила америчку компанију "рејтеон", посебно после украјинских напада на базе Енгелс и Дијагиљево у којима је, наводно, оштећено неколико борбених авиона.

Украјинске снаге су, током сукоба 2014. године, успеле да оспособе и модернизују неколико тих летелица, а неколико их је, током претходне две седмице рата, оборено у Украјини.

Према фотографијама са ратишта, један од тих дронова оборен је изнад Крима, док су још бар два срушена на другим деловима фронта.

субота, 27. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару