Читај ми!

Макрон: Француска жели пораз Русије, али не и њен слом; Кулеба очекује ловце од Запада

Рат у Украјини – 360. дан. Настављају се борбе за Донбас и Запорожје. Најжешће борбе и даље се воде око Бахмута, на истоку земље. Украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба уверен да ће савезници на крају испоручити борбене авионе. САД оптужују Русију за злочине против човечности. Макрон: Француска жели пораз Русије, али не и њен слом. Пекинг најављује свој мировни план. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја наводи да Западне земље користе споразуме из Минска да припреме Кијев за рат против Русије у сопственим геополитичким интересима.

Настављају се борбе за Донбас и Запорожје. Најжешће борбе и даље се воде око Бахмута.

Председник Володимир Зеленски наводи да је руска офанзива већ почела и, како каже, креће се у неколико праваца.

Са друге стране, Министарство одбране Русије објавило је промене у руководству различитих војних округа. Андреј Мордвичев је на челу Централног војног округа. Јевгениј Никифоров је постављен за начелника Западног војног округа, Рустам Мурадов Источног, а Сергеј Кузовљев начелник Јужног војног округа.

Док се настављају борбе, светски званичници, окупљени на безбедносној конференцији у Минхену поручују да ће пружити још већу војну и финансијску подршку Кијеву.

Председник Володимир Зеленски позвао је европске и светске лидере да пожуре у испоруци оружја Украјини.

Француски председник Емануел Макрон позвао је савезнике да интензивирају војну подршку Украјини како би помогли земљи да изведе потребну контраофанзиву против Русије. Поручио је да у Украјини не може бити мира док Русија не буде поражена.

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је све земље које могу да пошаљу тенкове Кијеву, да то заиста и учине. Ипак, позива савезнике на опрез.

"Мислим да морамо пажљиво проценити све последице наших акција и блиско усаглашавати све кључне кораке", рекао је Шолц на Минхенској безбедносној конференцији.

Са друге стране, стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја наводи да Западне земље користе споразуме из Минска да припреме Кијев за рат против Русије у сопственим геополитичким интересима.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је на Минхенској безбедносној конференцији да НАТО будно прати оно што види као ближи ангажман између Кине и Русије.

"Видимо да више делују заједно, имају вежбе заједно, имају морнаричке патроле, заједно врше ваздушне патроле" оценио је Столтенберг.

Заменица америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд изјавила је да САД подржавају нападе Украјине на војне објекте на Криму и да су то су легитимни циљеви.

Руска амбасада у САД осудила је изјаву Нуландове.

петак, 26. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару