Читај ми!

Зеленски: Руска пролећна офанзива већ почела; ЕУ: Нуклеарна енергија неће бити на мети санкција

Рат у Украјини – 358. дан. Масовни ракетни напади широм Украјине. У Лавову оштећена критична инфраструктура, саопштили су украјински званичници. Тврде да Москва планира масовни напад за 24. фебруар, на годишњицу напада на Украјину. Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је предвиђена офанзива Москве већ почела. Кијев и Москва разменили више од 200 заробљеника. ЕУ одустала од санкционисање руске нуклеарне енергије.

Пробијене су две линије украјинске одбране на источном фронту и војници су се повукли, саопштава Москва. Кабинет Володимира Зеленског тврди супротно.

"Ако Русија крене у праву офанзиву, свакако да ће користити и авионе. Доминираће у ваздуху и покушати да онеспособи наше одбрамбене снаге", наводи министар одбране Олексиј Резњиков.

Резњиков, о чијој политичкој будућности спекулисало протеклих недеља, рекао је да га је Зеленски замолио да остане на функцији.

Заменица Резњикова, Хана Малар, објавила је на Телеграму да руске трупе стално нападају украјинске положаје на истоку земље и да је ситуација напета, иако се, истиче, украјинске снаге држе. Додаје и да руске јединице трпе велике губитке.

Шест руских балона примећено је изнад Кијева, а већина је оборена, саопштила је кијевска војна администрација.

Шеф руске дипломатије наводи један од циљева нове спољне политике.

"Наш обновљени концепт спољне политике ће се усредсредити на окончање монопола Запада, када је реч о обликовању оквира за живот у свету", наглашава Сергеј Лавров.

Земље НАТО-а повећавају производњу артиљеријске муниције јер украјинске снаге троше гранате много брже него што Запад може да их направи, саопштила је Алијанса поред обећања да ће Кијеву испоручити најмање 48 тенкова "леопард 2".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је новинарима после дводневног самита министара одбране Алијансе у Бриселу да је потребно убрзати производњу, јер постоји велика потреба да се Украјини обезбеди муниција.

Са друге стране, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручује колебљивим чланицама Уније да шаљу тенкове Украјини, јер, како оцењује, на пролеће може бити касно.

Брисел предлаже нове санкције Русији вредне 11 милијарди евра. Међу њима је и забрана испоруке електорнике за производњу дронова и хеликоптера.

субота, 27. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару