Читај ми!

Брисел спушта рампу и на увоз руских нафтних деривата, Москва узвраћа контрасанкцијама

У наредних седам дана јефтиније гориво на пумпама - дизел за три динара, безин за два. После децембарског ембарга на нафту и ограничења цене, Брисел у недељу спушта рампу и на увоз руских деривата. Москва узвраћа - од фебруара обуставља испоруке земљама које лимитирају цену. Те нафтне баријере погађају и Србију, а надлежни поручују - тржиште је стабилно.

За два месеца колико је на снази бриселски ембарго на руску нафту није пореметио снабдевање јер је Србија на време обезбедила нафту из других извора. Од недеље треба пребродити нове тешкоће, забрану руских деривата.

"Једно је што не могу деривати нафте из Русије да се више увозе у Европску унију, а друга ствар је што не могу више деривати нафте добијени прерадом руске нафте да се извозе из земаља које прерађују такву нафту. Већ је сувише таквих баријера и оне нису питање 5. децембра и 5. јануара већ њиховог трајања, трајаће годинама. Тако да српско тржиште се сналази. Као и сви потрошачи неће ништа осетити као и до сада шта се дешава. Са друге стране у снабдевању, верујете, то није нимало једноставно", каже Томислав Мићовић, генерални секретар "Удружења нафтних компанија Србије". 

Европска комисија повећава притисак на руски енергетски сектор. После ограничења цене нафте на 60 долара пред чланицама је и предлог ограничења цена деривата - од 45 долара до 100 долара за барел.

Русија одговара - "нико нам неће наметати цену нафте". Уводе контрасанкције - од фебруара, наредних пет месеци обустављаће испоруке земљма које примене лимит.

"Ово ће довести до даље неравнотеже на глобалним енергетским тржиштима. Али, ми предузимамо мере да заштитимо своје интересе од било каквих ризика", напомиње портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Наплата екстрапрофита не иде глатко 

Очекивало се да наплата екстрапрофита од нафтних компанија, коју је Брисел прописао, помогне у стабилизацији тржишта - али она не иде глатко.

Нафтне компаније покушавју да избегну тај намет: амерички гигант Ексонмобил тужио је Европску унију и тражио да одустане од пореза, а одбија да га плати и "ОМВ Петром" у Румунији, па Букурешт тражи појашње Европске комисије.

"Ако појашњење, које ћемо добити, не захтева никакво друго објашњење, ми ћемо га применити. Побољшаћемо и законодавни оквир, ако буде потребно", указује Адријан Кћиу, министар финансија Румуније.

Алина Попа, финансијски директор компаније "ОМВ Петром" наводи да та компанија има активности у различитим делатности и да су закључили да им је промет испод 75 одсто, тако да не морају да плаћају тај порез. "Ако се донесе други закључак, платићемо", додаје Попа.

Светско нафтно тржиште највише забрињава чињеница што су инвестиције у нове нафтне бушотине готово стале, а ОПЕК и даље смањује производњу.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару