Читај ми!

Тенковско пролеће – могу ли поклони Запада да однесу превагу у рату у Украјини

На почетку рата у Украјини чланице НАТО-а и западни савезници најпре су украјинској армији испоручивали лаке преносиве системе за уништавање летећих и оклопних циљева. Рачунало се на герилски отпор. С променом стања на фронту, дошло је и до промене у слању војне помоћи Украјини. Западни савезници су почели Кијеву да шаљу већа, разорнија и савременија средства. На ред су дошли тенкови. Након расправа – одлучено је: У Украјини ће се наћи британски "челенџер 2", немачки "леопард 2" и амерички "абрамс".

У украјинском рату до сада је, према проценама, уништено око 1.600 руских тенкова, од око 3.000 предратних. Украјинске снаге изгубиле су око 450 оклопњака, од око 900 предратних.

Кијев више нема залиха. Зато ће "челенџер 2", "леопард 2" и "абрамс", са украјинским посадама ући у борбу против руских тенкова. Али тек после ремонта. Кад достигну борбено стање, следи допремање, а за то време траје обука украјинских војника.

Према речима британског министра одбране 14 британских тенкова ће у Украјину стићи на пролеће. "Челенџер 2" производи се више од 30 година и од тада је направљено око 450 комада, поред Британије, и за војску Омана. Коришћен је у инвазији на Ирак 2003. Основно наоружање чини топ калибра 120 мм и два митраљеза 12,7 мм. Тежак је 62 и по тоне, а систем управљања ватром је исти као на америчком тенку "абрамс". У посади "челенџера" су четири члана.

Немачка ће најпре испоручити 14 тенкова типа "леопард 2А6". Бундесвер располаже са укупно 328. Стручњаци нису јединствени у оцени колико тих тенкова може одмах да се употреби и пошаље на фронт. Широм света 20 држава располаже са око 3.600 ових тенкова немачке производње.

Први примерци "леопарда 2" ушли су у наоружање војске Западне Немачке крајем седамдесетих година. Систем управљања ватром, наоружање, муниција и трансмисија израђени су на бази која је коришћена код америчког тенка "абрамс". Основно оружје "леопарда 2" је топ калибра 120 мм, може да пробије оклоп дебљине до 450 милиметара. Као секундарно оружје користе се два митраљеза калибра 7,62 милиметра. У тенку тешком 61,7 тона, посаду чине четири члана.

Сједињене Државе обећале су Украјини 31 тенк "М1 абрамс". Доказани оклоп у свим америчким ратовима од 1991. године. Направљено је, од почетка осамдесетих више од 10.000 комада, поред САД, поседују га још четири земље. Многе варијанте постоје, главни топ је код неких 105 мм, а код неких варијанти 120 мм. "Абрамс" као секундарно оружје има митраљезе калибра 12,7 мм и два од 7,62 мм. Тежак је 57 тона и има четворочлану посаду.

Током читаве његове службе, војници и ратни планери су били забринути због огромне потрошње горива и ограниченог домета резервоара и дуготрајне логистике и одржавања који прате "абрамс" у борби. Ово је, између осталог, приморало Пентагон да невољно пошаље тенкове у Украјину. Постоје најаве да ће Украјина добити слабију верзију овог тенка, без уранијумског оклопа, како технологија не би пала у руке Руса.

Поред ових тенкова, Пољска ће послати додатних 60 Украјини, поред 14 "леопарда 2" немачке производње које је већ обећала. Пољска је већ послала око 250 тенкова Украјини.

Главни руски тенк на фронту је Т-72 у различитим варијантама и модификацијама, стара добро позната и поуздана машина, коју има и Украјина. Русија је у борбу увела и Т-80, али и Т-90, базирани на истом принципу као Т-72, али савременији, модернији и јачи. Тек испод раздаљине од два километра, руски тенкови имају шансе у директној борби са западним тенковима. Руске мине могу сваки новопридошли тенк избацити из строја. А противоклопни систем "корнет", може уништити све типове западних тенкова.

Наведени совјетски, тј. руски тенкови и западни у последњих двадесетак година имали су окршаје у различитим конфликтима – победу су односили западни. Сада ће ситуација бити потпуно обрнута јер ће тенковима руске производње управљати Руси, док ће западним управљати Украјинци. Ко ће однети победу, нећемо видети вероватно ни у наредних месец дана.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару