Читај ми!

Колико тенкови могу да промене ток рата у Украјини и зашто се страхује од испоруке авиона

На ток рата у Украјини дефинитивно утиче испорука наоружања, а након одобрења да у Кијев стигну тенкови, сада се чује захтев за авионима. Дипломата Огњен Прибићевић каже да из свега тога можемо да закључимо да ће рат дуго трајати, као и да је упитно колико се те ствари могу дозирати. Велико је питање од самог почетка – који је смисао овог рата, поручује Прибићевић. Новинар Горан Јанићевић истиче да ће на пролеће кренути озбиљније борбе, а да су за то Украјинцима потребни авиони.

Одмах пошто су НАТО чланице одлучиле да одобре слање тенкова Украјини, из Кијева се чуо захтев за борбеним авионима. И док Берлин и Вашингтон одбацују ту могућност, Париз је, за сада, не искључује, али под условима – да не доведу до ескалације, да не буду коришћени над Русијом и да не угрожавају француске војне капацитете.

Немачки канцелар Олаф Шолц, одбацујући испоруку борбених авиона Украјини, рекао је "нећемо се надметати у испоруци оружја". Дипломата Огњен Прибићевић каже да је на основу тога што је Шолц рекао јасно колико је забринут.

"Нема ту превише калкулација, колико има забринутости у вези са свиме што се дешава у Украјини и колико се плаши од даље ескалације рата која је могућа. Бојим се из свега што видимо да ће рат дуго трајати и да уместо да идемо ка компромисима и преговорима, говори се о новим авионима, тенковима и то је оно што брине", наводи Прибићевић.

Поручује да се и одлука о тенковима чекала, зато што земље, као што су Немачка и Француска, које су се још 2014. противиле уласку Украјине у НАТО, изражавају забринутост од ескалација рата.

Украјински захтев за борбеним авионима, који још није формалан, одбацио је и амерички председник. На питање да ли ће Француска остати једина која не искључује ту могућност, Прибићевић наводи да неће остати усамљена.

"Зато што је Француска део Запада и НАТО-а и видели сте услове под којим је Макрон рекао да ће послати авионе, заправо тиме је рекао да неће послати, јер превише има оних ако, ако, ако... А најважније да ти авиони не буду коришћени за ратна дејства на територији Русије, што би довело до укључења и Запада и Француске у рат, а што они гледају да избегну по сваку цену", додаје Прибићевић.

Јанићевић: Кренуће озбиљније борбе на пролеће

Новинар Горан Јанићевић поручује да НАТО, САД и Запад не смеју да дозволе да Украјина изгуби рат, ако Украјина изгуби рат имаће руске тенкове на границама Пољске, Словачке, Румуније, тако да ће они на неки начин помоћи Украјинцима.

"Они не смеју да дозволе ескалацију, не смеју да уђу у рат са Русијом, то би био трећи светски рат. Они ће сигурно помагати Украјинцима, послаће им тенкове, послаће им и авионе, јер је украјинска војска имала велике губитке у овом рату, има и даље велике губитке за одбране од руског напада, односно за одбрану од неке веће офанзиве потребни су им и авиони. У овом тренутку им нису потребни зато што Руси немају нека велика офанзивна дејства, међутим на пролеће када се побољшају временске прилике кренуће озбиљније борбе", наглашава Јанићевић.

Говорећи о томе зашто у Кијеву кажу хвала за тенкове, али боље да смо их добили пре руске делимичне мобилизације, а сада су нам потребни авиони, Јанићевић каже да су пре мобилизације били много повољнији временски услови за кретање тенкова и других оклопних возила.

"Украјинци су могли да остваре много боље и веће резултате у борби против Руса, они су успели да заузму Херсон, велики део Харковске области, али онда су у једном тренутку стали. И људи су се уморили и техника има рок употребе, мора да се ремонтује", објашњава Јанићевић.

"Има много ирационалности са обе стране од самог почетка рата"

И Прибићевић је сагласан да Запад и НАТО не смеју да дозволе да изгубе.

"Ниједна страна не сме да дозволи да изгуби, а ниједну страну није могуће победити, тако да имамо једну врло сложену ситуацију", додаје Прибићевић.

Када је реч о наоружавању, наводи да ће Европа давати онолико колико мисли да њу неће угрозити.

"А то је све велико питање – да ли је могуће ствари дозирати? Рат има своју логику и када крене врло је тешко рећи да ли се може дозирати, ми дајемо једну количину оружја, а онда је потребно све више и више и то је оно што је опасно. А изван свега је питање колико је реално очекивати да руководства зараћених страна и у свету доносе рационалне одлуке. То је огромно питање, јер има пуно ирационалности са обе стране од самог почетка и то је оно што је јако опасно и што доводи у питање могућност употребе најстрашнијег наоружања. Тако да мислим да ове изјаве Шолца и Макрона, који је стално резервисан, ево сада Бајден око авиона, показују резервисаност и показују рационалност", наглашава Прибићевић.

"Не можеш да победиш Русију, нуклеарну силу је немогуће победити"

Додаје и да Украјинци очекују ново и ново оружје да би се боље супротставили руској агресији, али да је велико питање колико ће Запад излазити у сусрет.

На питање коме одговора продужетак рата, каже да ако рационално гледамо, никоме не одговара, толике жртве, толики невини цивили који су страдали и то стално треба понављати, ово је рат где гину цивили, жене, деца, стари људи.

"И велико је питање од самог почетка – који је смисао овог рата? Шта се добија? Ако знамо да не можеш с једне стране да победиш Русију, то је немогуће, нуклеарну силу је немогуће победити. Иста ствар је и са друге стране, када уђеш једном у тај сукоб врло тешко ће се доћи до компромиса, али ја се надам да нема другог избора", истиче Прибићевић.

"Тај компромис када се буде десио, он ће већ тада дати слику потпуно новог светског поретка и оно што је врло важно неће бити повратка на старо и на односе који су раније постојали између Русије и Запада. А како ће изгледати у највећој мери зависиће управо од исхода овог рата, чак и ако дође до компромиса водиће се много рачуна, гледаће се која је страна у том компромису више, а која је мање добила. Имамо једну структуру која је потпуно нова – безбедносно-политичка-војна која се изграђује током овог рата", додаје Прибићевић.

Kакву разлику могу да направе тенкови

Говорећи о томе какву разлику могу да направе тенкови, како је најављено на пролеће их стиже око стотину од 300 које је Кијев тражио, Јанићевић је изнео податак да су Руси до сада изгубили око 1.600 тенкова у борби у Украјини, али да сваки трећи тенк није уништен него су га Украјинци заробили – посада га је напустила, због страха, или зато што су остали без горива или се тенк покварио.

"Слично је и код Украјинаца. Украјинци су изгубили 450 до 500 тенкова, такође једна трећина је заробљена. То поставља питање колико су тенкови ефикасни у овом рату. Са друге стране, Украјина је војнички речено тенкопроходно земљиште, добро увежбане тенковске посаде могу да остваре велике резултате на бојном пољу, тако да тенкови који ће стићи у Украјину могу Украјинцима у великој мери да помогну зато што Украјинци више немају залихе, њихова складишта су или уништена или празна, њихови капацитети за производњу и ремонт тенкова готово да не постоје и њима је једини извор ратне технике помоћ са Запада", објашњава Јанићевић. 

Навео је да обука за тенк траје неколико месеци, а може да траје 22 недеље за људе који никада нису ушли у тенк.

"За украјинске посаде које су прошле обуку и које су раније учествовале у рату, код њих ће то ићи много брже. За авионе је потребна вишемесечна обука, можда чак више од годину дана. С тим да сам ја сигуран да су украјински пилоти већ кренули у обуку за неки западни тип авиона, јер ако крене руски напад Украјинци ће морати да имају и нешто ново од авиона у ваздуху да би могли да се супротставе руским авионима. Колико год да је употреба авиона у овом рату ограничена, зато што су се и Руси и Украјинци трудили да чувају своје капацитете, нико нема превласт у ваздуху, када крене неки озбиљнији сукоб биће потребно много више авиона на небу и за једну и за другу страну", истиче Јанићевић.

"Кључна ствар је да дипломатија задржи своје место"

Немачки канцелар каже важно је да разговарамо са Москвом, последњи пут се са руским председником чуо прошлог месеца. Ни Кремљ, како су рекли, не одбацују разговоре са европским представницима. Прибићевић сматра да су то охрабрујући знаци.

"Говоре да је та рационалност у понашању задржана, да је још увек колико-толико ситуација под контролом, али је важно да ли ће доћи до те испоруке авиона, ако би дошло и ако би се авиони укључили, онда је заиста тај рат толико ескалирао да је врло тешко рећи у ком правцу ће ићи даље", тврди Прибићевић.

Истиче да су важни и амерички избори који ће свакако утицати на то како ће се ствари даље кретати.

"Тешко је очекивати да Америка са оваквим средствима, које улаже у помоћ Украјини, уђе у изборну годину 2024. јер ту републиканци имају и другачији став. То, наравно, зна и руска страна којој би више одговарао повратак оних политичара републиканаца који кажу 'Америка на првом месту'. Кључна ствар је да дипломатија задржи то своје место, рат ће дуго трајати, али да се некако ти контакти одржају", закључио је Прибићевић.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару