Читај ми!

Шпигел: Шолц дао зелено светло за испоруку "леопарда"; Гроси: У инспекцији нуклеарки није пронађено оружје

Рат у Украјини – 335. дан. Немачки канцелар Олаф Шолц одлучио је да пошаље тенкове "леопард 2" у Украјину и дозволи другим земљама као што је Пољска да то исто учине, објавио је "Шпигел". Нова руска војна реформа одговор је на ширење НАТО-а, поручио је новоименовани командант групе здружених снага за зону "специјалне војне операције" Валериј Герасимов у првом јавном обраћању. Кијев сменио начелнике Дњепропетровске, Запорошке, Кијевске, Сумске и Херсонске области. Због "медијских оптужби" за корупцију, смењен је и заменик државног тужиоца Олексиј Симоњенко.

Најжешћи сукоби украјинске и руске војске су у Донбасу, Херсонској и Запорошкој области. Володимир Зеленски рекао је у свом редовном видео-обраћању да руске снаге даноноћно гранатирају и нападају украјинске положаје дуж линија фронта. 

Европска унија одобрила је нову траншу војне помоћ Украјини у вредности од пола милијарде евра уз додатних 45 милиона за "несмртоносну опрему" за обуку украјинских војника.

То је седми пакет помоћи Брисела од почетка рата која је достигла 49 милијарди евра, од чега је 3,6 милијарди за војне потребе.

Иако Берлин и даље не даје зелено светло за испоруку тенкова "леопард 2" Кијеву, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ сматра да Немачка неће блокирати њихов извоз у Украјину из других земаља чланица ЕУ, које их имају у свом војном арсеналу.

У исто време, Немачка је послала прве две од три планиране батерије ПВО система "патриот" у пољски град Замошће близу украјинске границе, како би реаговале у случају залуталих ракета.

Две особе погинуле су средином новембра прошле године када су у пограничном делу Пољске, на село Пшеводов, пали залутали пројектили.

Кремљ поново упозорава да ће украјински народ трпети последице ако Запад пошаље тенкове.

Дмитриј Песков, портпарол Кремља, рекао је да "све земље које учествују, директно или индиректно, у "упумпавању оружја" у Украјину и подизању њеног технолошког нивоа, сносе одговорност за наставак сукоба".

Бивши командант руске плаћеничке групе "Вагнер" Андреј Медведев, који је пребегао у Норвешку, неће бити депортован у Русију, рекао је његов адвокат, након што га је полиција привела.

Руска спољна обавештајна служба оптужила је Украјину да у нуклеарним електранама широм земље складишти оружје које је испоручио Запад.

субота, 27. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару