Читај ми!

У Рамштајну без договора о слању тенкова Украјини; САД: Вагнер је криминална организација

Рат у Украјини – 331. дан. У Рамштајну без договора о слању тешког наоружања Кијеву. Није донета одлука о испоруци тенкова, али не губимо наду, рекао је пољски министар одбране Мариуш Блашчак. Немачки министар одбране Борис Писторијус поручио је да ће немачка влада бити спремна да брзо реагује по том питању ако се постигне консензус међу савезницима. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да су поједине земље ЕУ спремне да пошаљу тешке тенкове Украјини. Володимир Зелнски поручио да је остало мало времена да се делује. Москва упозорила лидере НАТО-а да размисле о ризицима своје политике слања војне технике Кијеву. САД поручују да је Вагнер међународна криминална организација.

У Донбасу су настављени жестоки сукоби за Бахмут и Кремину, где руске снаге покушавају да продру. Украјинска војска је гранатирала 11 насеља у Доњецку. Кијев упозорава да животима плаћа расправе Запада о слању тенкова. Председник Володимир Зеленски је апеловао да пожуре са испоруком тешког наоружања истичући да многе земље чекају дозволе произвођача.

У складу са тим, немачке наменске компаније саопштиле су да су спремне су да испоруче више од 100 борбених тенкова Украјини, укључујући "леопарде" и репариране британске тенкове "челенџер 1", пренео је лист Ханделсблат.

И дански министар одбране Јакоб Елеман-Јенсен саопштио да ће поклонити Украјини 19 хаубица "цезар" француске производње, одговарајући на позиве Зеленског.

Једанаест земаља у заједничком саопштењу поручило је да ће донирати десетине ручних ракетних лансера "стингер", противавионске топове С-60, митраљезе и обуку, уочи састанка у Немачкој где ће се прецизирати тип и количина наоружања.

И председник Европског савета Шарл Мишел истакао је у Кијеву да Украјина може да рачуна на већу војну помоћ ЕУ и позвао савезнике позвао савезнике да Кијеву испоруче више оружја што пре.

Москва је упозорила НАТО лидере да би пораз Русије у Украјини могао да изазове нуклеарни рат.

Кремљ је осудио западне земље да преко Украјине воде посредни рат са Русијом.

''Запад је од Украјине направио 'анти-Русију', да би наудио интересима Русије и угрозио њен територијални интегритет. Урадићемо све да се наше колеге из НАТО-а и ЕУ 'што пре отрезне'", нагласио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На састанку у америчкој војној бази Рамштајн, у Немачкој представници земаља контакт групе за Украјину данас ће разговарати о даљем наоружавању Украјине.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару