Читај ми!

Пао хеликоптер код Кијева, погинуо украјински министар; Путин: Победа Русије је неизбежна

Рат у Украјини – 329. дан. Четрнаест особа, укључујући украјинског министра унутрашњих послова и једно дете, погинуло је када се хеликоптер срушио у близини Кијева у граду Брoвари, саопштила је Украјинска државна служба за ванредне ситуације. Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је пад хеликоптера код Кијева била ужасна трагедија. Руски председник Владимир Путин поручује да је победа Русије неизбежна. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да још нема озбиљних предлога за преговоре, те да су неприхватљиве идеје Зеленског. Канадска министарка одбране у Кијеву, најавила испоруку 200 оклопних трaнспортера.

Настављају се борбе у Украјини. Москва је саопштила да контролише Соледар, најављујући велике промене у војсци и повећање броја активних припадника војске на милион и по.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је руске трупе укључене у борбе у Украјини и захвалио војницима који, како је истакао, храбро извршавају задатке у зони "специјалних војних операција" и уручио им државна признања за посвећеност и херојство, наводи се у саопштењу Министарства у својој апликацији за размену порука Телеграм. 

Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи нацрт закона о раскиду међународних споразума Савета Европе, који се односе на Русију. 

Обустављена је потрага за преживелима у граду Дњепру. Саветник председника Украјине Олексиј Арестович поднео је оставку, након што је изјавио да је украјинска ПВО оборила руску ракету, која је погодила зграду у Дњепру, и при том убила 41 особу.

Кијев тврди да је у рату у Украјини погинуло више од 9.000 цивила, а градоначелник Виталиј Кличко упозорава да би градска енергетска инфраструктура могла сваког тренутка да се уруши.

Украјини је исплаћена прва транша помоћи ЕУ из фонда вредног 18 милијарди евра. У Румунију стигли НАТО авиони "авакс". Холандија шаље у Украјину ракетни одбрамбени систем "патриот".

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли позвао је чланице НАТО-а да повећавају обим снабдевања Кијева оружјем како би помогли Украјини да победи Русију, док је литвански председник Гитанас Науседа затражио да се Украјини пруже безбедносне гаранције док не уђе у НАТО. 

С друге стране, Москва је проширила листу санкција представницима ЕУ који не могу у Русију. 

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару