Читај ми!

Москва тврди да су руске снаге заузеле Соледар, Кијев демантује

Рат у Украјини – 324. дан. Москва тврди да су руске снаге заузеле Соледар. Кијев демантује и наводи да су борбе у току. Француска шаље Украјини тенкове. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров одговара да ће свака пошиљка из Француске која садржи оружје представљати легитимну мету за руске снаге. Кијев запленио имовину Русије и Белорусије у вредности од милијарду долара. Стални руски представник у УН Василиј Небензја поручио је да прави узроци кризе у Украјини леже у охолости Запада. НАТО шаље три извиђачка авиона у Румунију.

Ако се Москва пита у Соледару су преостали "џепови отпора", али је већи део града под њиховом контролом руских трупа. Заузимање Соледара је важна етапа и како оцењују руски експерти, тиме ће бити пресечена линија украјинске одбране и путеви за снабдевање украјинске војске.

"Огроман посао је урађен у Соледару. Памтићемо хероје који су изгубили животе. Заузимање Соледара није разлог да се зауставимо и трљамо руке. Главни посао тек предстоји", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Украјинска верзија је другачија. Не признаје пораз, саопштавају да Русија гомила трупе код Соледара и настоји да преузме статешку иницијативу. Володимир Зеленски понавља да украјинска војска држи своје положаје у Соледару и да руске трупе настваљају да трпе "велике губитке".

Начелник Доњецке области Павло Кириленко тврди да је на стотине цивила и даље заробљено у Соледару.

У граду богатом рудницима соли, са нешто више од 10.000 становника пре рата, воде се уличне борбе. 

У Русији се много очекује од Валерија Герасимова, новог команданта здружених снага ангажованих у Украјини. На Западу га зову главним идеологом "хибридног рата". Из Кремља порука онима којима је циљ, како кажу, да по сваку цену нанесу штету Русији.

"Понављамо да су америчко и друго западно оружје легитимне мете за напад руских оружаних снага. Ако се Запад прави да не зна за то, то је њихов проблем", наглашава портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Берлин јача подршку Украјини, планира да раније обећана оклопна возила за транспорт пешадије испоручи до краја марта.

Са друге стране, Шведска је на свом путу ка чланству у НАТО-у, чини се, направила корак уназад.

Турско Министарство спољних послова позвало је на разговор шведског амбасадора због протеста у Стокхолму на којем су присталице Радничке партије Курдистана (ПКК), обесиле лутку Реџепа Тајипа Ердогана.

Шведска тражи одобрење Турске за чланство у НАТО-у, за шта се, заједно са Финском, пријавила након почетка рата у Украјини. Са друге стране, Анкара заузврат захтева од две скандинавске земље да сузбију курдске групе које сматра "терористичким".

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару