Читај ми!

Руска фрегата "Адмирал Горшков" у приправности; Кијев позвао УН па пошаљу мировњаке у Запорожје

Рат у Украјини, 315 дан. У Доњецкој области не престају борбе. Кијев тврди да је успео да поврати 40 одсто територије. Председник Зеленски каже да Русија планира наставак кампање напада дроновима, како би деморалисала украјински народ. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржаће телефонске разговоре са колегама из Русије и Украјине, саопштио је његов портпарол.

У ракетном нападу руских трупа у региону Доњецка уништена је ледена дворана у граду Друшковка. У њој су се одржавала домаћа и међународна првенства у хокеју и уметничком клизању. То је пета ледена дворана у Украјини уништена од почетка рата.

 

"У три ракетна напада погођено је клизалиште у центру града и срушено 20 стамбених зграда. Уништена је и индустријска зона у близини железничке станице", рекао је Дмитро Кирдијапкин, начелник локалне полиције.

Руско министарство одбране тврди да су мета напада били војни циљеви и оружје које Украјина добија од западних земаља.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков каже да су у ракетном и ваздушном нападу на војна складишта и опрему у околини железничке станице у Друшковки уништена два система Хајмарс, четири ракетна система Вампир чешке производње, више од 800 ракета, шест возила и око 120 украјинских војника.

Украјинска војска тврди да је од септембра оборила 500 дронова које је лансирала Русија. Међутим, руским трупама стижу нови дронови домаће производње, два до три пута јефтинији од страних. Председник Зеленски каже да је циљ Москве да продужи рат користећи беспилотне летелице.

"Руске снаге планирају нове нападе уз коришћење иранских дронова. Ми чинимо све да терористи не успеју. Мале свакодневне победе против терориста. То је сваки оборен дрон, пројектил, дан без нестанка струје", рекао је председник Украјине Володимир Зеленски.

О подршци Кијеву и самиту Европске уније и Украјине почетком фебруара, у Паризу су разговарали француски председник и шведски премијер.

Председник Француске Емануeл Макрон поручио је да су одлучни да наставе да помажу Украјини током зиме.

"Шведска је преузела председавање Унији у тренутку када се суочава са више криза. Руска инвазија на Украјину је свакако најгора. Победа Украјине је од суштинске важности за Европу и за цео свет", каже премијер Шведске Улф Кристерсон.

Из Кијева и Москве и даље контрадикторне информације о броју погинулих руских војника у украјинском нападу на зграду у Макејевки. Украјина тврди да их је убијено више стотина, Москва саопштава да су страдала 63 војника.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржаће данас телефонске разговоре са колегама из Русије и Украјине, Владимиром Путином и Володимиром Зеленским, саопштио је његов портпарол Ибрахим Калин. Према његовим речима, фокус разговора биће решавање украјинске кризе, преноси Тас.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је за РИА Новости да ће руски председник  телефоном разговарати са Ердоганом.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару