Читај ми!

Коме је савезник, а коме непријатељ зима на фронту у Украјини

Да освоји Русију, Наполеона је спречила зима. Совјетима је против нациста највећи савезник било опет најхлaдније годишње доба. У овом рату и овој зими, Русија се не брани већ напада, и то Украјинце, којима ниске температуре нису непознате.

На истоку земље, где се борбе воде на фронтовима, температура је испод нуле. Многи војници су у рововима, на отвореном. Стручњаци кажу - мраз итекако утиче на војнике, с обе зараћене стране стране.

"Не постоји правило да ли је руско или америчко возило, или руско или америчоко наоружање повољније за коришћење зими. На пример аутомарска пушка без обзира да ли је направљена у Русији или на Западу, она не може да се репертира, метак не може да се убаци у цев ако је температура -20 степени зато што се метал скупио", објашњава уредник емисије "Дозволите..." Горан Јанићевић.

Како хладно време утиче на борбене способности - очекује се и мање борбених дејстава. Стручњаци оцењују да је највећи број ратне технике на фронту, било да је источне било западне производње; покреће се на дизел, што је додатно отежавајући фактор приликом веома ниских температура.

"Оно што је карактеристично за борбена дејства у руско-украјинском рату јесте да се супротно правилима ратовања, рељеф се не користи за утврђивање, брежуљци или шуме нису главна места утврђивања. Главна места утврђивања су насељена места, где људи имају кров над главом где могу да се угреју где многу у неком подруму да упале ватру, да се угреју а да их неки дрон са термовизијом не примети", каже Јанићевић.

Ако руским војницима на фронту не буде одговарала зима, Кремљу свакако хоће, кажу стручњаци. Наиме, ниске температуре могу угрозити релативно стабилну и уједињењу коалицију против Русије.

"Видим ниске температуре као пре свега дипломатско оружје и геополитчко оружје у смислу како ће се Запад даље поставити према овом конфликту него што мислим да је то нешто што ће имати одлучујући утицај на војно дејствовање било руске било украјинске стране. Јако велики број земаља европе је енергентски завистан од Русије и у овом тренутку, због пакета санкција који је усвојен, европске земље се фактички у потпуности одсецају од руских енергената, што је довело до инфлације али посебно инфлације када су у питању енергентни", каже политички аналитичар "Хенри Џексон"-а Хелена Иванов.

Баш на све тежи живот обичног човека на Западу Руси рачунају од почетка рата, додаје Хелена Иванов, и циљ им је да становништво изврши притисак на своје владе и да се попусти са санкцијама.

"Како буде зима одмицала и како наравно трошкови грејања буду били све већи потенцијалнно можемо да очекујемо све веће незадовољство унутар Европе које можда може угрозити стабилност и јачину западног фронта против Русије у овом тренутку. Када се Европљани заиста буду пробудили и схватили да не могу да приуште неке најосновније потребе, као што је грејање за време зиме, апетит за даље санкције према Русији почеће да опада и слога унутар самих европских земаља по питању санкција према Русији почеће да опада", сматра Иванов.

На фронту интензитет борби, за сада, не опада. Присуство 300.000 мобилисаних руских војника још није јасно забележно у борбеном поретку.

Претпоставка је да ће наредни, зимски период обе стране искористити за додатну обуку и одмарање људства, а да ће интезитет борби порасти са порастом температуре.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару