Читај ми!

Зеленски допутовао у Вашингтон; Шојгу: Огромни губици украјинских снага

Рат у Украјини – 301. дан. Володимир Зеленски допутовао у посету Вашингтону, што је његов први службени пут од почетка рата. Каже да је дошао да захвали америчком народу. Владимир Путин сматра да НАТО користи све своје капацитете против Москве и истиче да ће Русија испунити све циљеве војне операције. Док Берлин саопштава да нема доступних "патриота" за слање Украјини, Стејт департмент најављује да ће у оквиру новог пакета помоћи послати Кијеву тај ПВО систем.

Председник САД Џозеф Бајден и украјински председник Володимир Зеленски требало би да се састану у Белој кући, а Зеленски је на Твитеру саопштио да ће се обратити и у Конгресу, као и да ће имати бројне билатералне сусрете.

У руском ракетном нападу у Харковској области погођена је рафинерија нафте где горе подземни резервоари. Са друге стране, у експлозији гасовода којим се транспортује гас за Европу у централној Русији, погинуле су три особе.

"Гаспром" је саопштио да је сa несмањеним протоком тог енергента преусмерен на алтернативне руте.

Председник Украјине ненајављено је посетио Бахмут, где се месецима воде жестоке борбе између руских и украјинских снага. Захвалио је војницима на "храбрости, отпорности и снази".

Истиче да су тамошње трупе заслужне јер се исток земље још држи. "На својим плећима носите одбрану целе Украјине, а не само одбрану Донбаса", рекао је Зеленски.

Председник Русије Владимир Путин говорећи поводом Дана служби безбедности, одликовао је заслужне али и наредио јачање руских граница, истакавши да је стање у анектираним областима Украјине "изузетно тешко".

"Људи који тамо живе, грађани Русије, полажу наду у вас, у вашу заштиту. Ваша је дужност да учините све што је потребно да обезбедите њихову безбедност и у највећој могућој мери поштујете њихова права и слободе", нагласио је Путин.

Премијер Украјине Денис Шмигаљ рекао је да би грађани требало да се припреме за нове нападе руске војске на своју енергетску инфраструктуру јер, како је оценио, Москва жели да Украјинци проведу Божић и Нову годину у мраку.

Након серије руских удара ракетама и дроновима, украјински званичници кажу да су залихе електричне енергије у региону Кијева на критично ниском нивоу, са мање од половине потреба престонице за струјом.

"Поправке се настављају, али је ситуација и даље тешка", рекао је Шмигаљ на састанку владе.

На седници Савета безбедности, САД су оптужиле генералног секретара Уједињених нација да је подлегао претњама Русије и да зато не шаље посматраче у Украјину да истраже употребу дронова.

Москва је негирала да су њене снаге користиле иранске беспилотне летелице у Украјини и тврди да нема основа да изасланици УН одлазе у Кијев, како би истражили порекло дронова.

С друге стране, Иран је признао да је Москви испоручио дронове, али да су они послати Москви пре почетка рата.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару