Читај ми!

Русија не прихвата наметнуту цену нафте; Макрон: Запад би требало да одговори на потребе Москве за безбедносним гаранцијама

Рат у Украјини - 283. дан. У Кијеву и Кијевској области ванредна искључења струје. Војна управа: Руске трупе настављају да држе линије у региону Запорожја. Француски председник Емануел Макрон каже да би Запад требало да размотри како да одговори на потребе Русије за безбедносним гаранцијама ако Владимир Путин пристане на преговоре о окончању рата.

Поприште најтежих борби и даље је у Доњецкoj области. У току је све интензивнија дипломатска активност за окончање десетомесечног рата. 

Немачки канцелар Олаф Шолц затражио је у телефонском разговору од председника Русије Владимира Путина хитно решење сукоба и повлачење руских трупа са територије Украјине.

Руски председник поручио је немачком канцелару да је приступ и став Немачке и Запада према Украјини "деструктиван", истовремено позвавши Берлин да преиспита свој однос. 

И Америка је наговестила спремност да разговара са руским председником, али под одређеним условима. Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да не планира да прича са Путином, али да је спреман, у консултацији са НАТО савезницима, да разговара уколико код њега постоји интересовање да пронађе начин да оконча рат.

Председник Украјине Володимир Зеленски тражио је да се испитају активности Украјинске православне цркве повезане са Русијом. С друге стране, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да су украјинске власти постале непријатељи православне вере.

Министарство спољних послова Украјине, у међувремену, саопштило је да је више украјинских амбасада и конзулата у иностранству добило "крваве пакете" са очима животиња. Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба поручио је да су такви "покушаји застрашивања узалудни".

Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изразио је наду да ће Агенција до краја године постићи договор са Русијом и Украјином о успостављању заштитне зоне око нуклеарне електране Запорожје. 

Наставља се војна помоћ Кијеву. Немачка је најавила да ће на пролеће испоручити још седам тенкова "гепард" Украјини, како би јој помогла да заштити градове и инфраструктуру од руских напада. 

Европска унија је, у међувремену, и формално потврдила одлуку о увођењу ограничења цене за нафту која се транспортује морским путем из Русије, објавила је Чешка која председава ЕУ. Бела кућа је поздравила ту одлуку, истичући да ће то утицати на ограничење руских прихода.

недеља, 28. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару