Читај ми!

Кијев: Почела евакуација из Херсона; нова размена заробљеника

Рат у Украјини - 276. дан. Жестоке борбе на југу и истоку Украјине. Почела евакуација становника из Херсона, саопштио је Кијев. Четири украјинске нуклеарне електране у Украјини поново су прикључене на државну електроенергетску мрежу, потврдила је Међународна агенција за атомску енергију. У Херсону поново успостављено снабдевање електричном енергијом. Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да шест милиона домаћинстава у тој земљи и даље нема струју. Председник Русије Владимир Путин поручује да је руско оружје - оружје победе.

Жестоке борбе воде се на истоку и југу земље. Украјински градови постепено добијају струју и воду. За пола Kијева на снази је ванредно искључење електричне енергије, саопштила је градска војна управа.

Четири украјинске нуклеарне електране у Украјини поново су прикључене на државну електроенергетску мрежу, потврдила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

Украјинска компанија "Укренерго" претходно је саопштила да су три нуклеарке под контролом Кијева – Ровно, Хмељницки и Јужноукрајинска, које су 23. новембра биле искључене после руских ракетних напада широм земље, поново у погону.

Спољно напајање струјом у четвртак је добила и највећа европска нуклеарка Запорожје, саопштила је украјинска компанија "Енергоатом".

Председник Украјине Володимир Зеленски, у међувремену, разговарао је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о сарадњи на обезбеђивању енергетске стабилности његовој земљи.

Високи комесар УН-а за људска права Фолкер Турк изјавио је да су руски напада на украјинску инфраструктуру од октобра убили најмање 77 цивила, истичићи и да су милионе људи гурнули у екстремне тешкоће.

Истакао је да прелиминарна анализа видео-снимака коју су обавиле УН на којима je наводно приказано погубљење руских заробљеникa, указује на то да "постоји велика вероватноћа да су аутентични".

С друге стране, стални представник Русије у седишту УН у Женеви Генадиј Гатилов изјавио је да Русија још није добила одговор од међународних организација за људска права о погубљењу руских заробљеника које су, тврди, извршили украјински војници.

Председник Русије Владимир Путин састао се са мајкама погинулих војника, обећавши да "неће заборавити немерљиву патњу" мајки, као и да ће да учини све да осете њихову подршку и ослонац.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару