Читај ми!

Сирене за ваздушну опасност у шест украјинских области, нова размена заробљеника Кијева и Москве

Рат у Украјини – 274. дан. У шест украјинских региона огласиле су се сирене за ваздушну опасност. Кијев и Москва размениле су по 50 заробљеника, потврдиле су обе стране. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Европска унија припрема девети пакет санкција Русији. Министарство одбране Русије негира да су руске снаге синоћ гађале мете у Кијеву.

Украјински медији јављају да је готово цела земља без струје, као и део суседне Молдавије, а у Харкову не ради метро. Због рестрикција струје у Кијеву ова зима могла би бити најгора од Другог светског рата, каже градоначелник. Широм Украјине отварају склоништа са грејањем, струјом и водом.

Компанија за нуклеарну енергију "Енергоатом" тврди да су блокови три украјинске атомске електране искључени након руских ракетних удара широм земље.

У истој ситуацији је и Запорожје, које је, према наводима Међународне агенција за атомску енергију (ИАЕА), остала без спољног напајања струјом па се ослања на дизел агрегате за хитне случајеве.

Заменик премијера Молдавије Андреј Спину рекао је да су и у тој земљи, после руских напада на енергетску инфраструктуру Украјине, била пријављена искључења струје. У међувремену, 90 одсто подручја погођених хаваријом добила су електричну енергију.

О Русији се дискутовало у Европском парламенту. У Стразбуру је усвојена Резолуција којом се Русија проглашава "државним спонзором тероризма", тврдећи да војни напади Москве на цивилне циљеве, попут енергетске инфраструктуре, болница, школа и склоништа, крше међународно право.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров осудио је Резолуцију ЕП и оценио да "њу треба да коментаришу лекари".

Володимир Зеленски каже да ће Украјина затражити хитан састанак Савета безбедности УН како би се разговарало о најновијим руским ударима на објекте за производњу електричне енергије.

У међувремену, у украјинском парламенту поднет је нацрт Закона о забрани Руске православне цркве и верских организација које су у њеном саставу у Украјини.

Руско министарство одбране саопштило је да је 35 војника који су били заробљени у Украјини пуштено после преговора.

Први пут од почетка рата, Лондон Кијеву шаље три хеликоптера, а ускоро и пакет оружја за противваздухопловну одбрану вредан 50 милиона фунти, укључујући 10.000 артиљеријских метака.

Због западних санкција, више од 400.000 тона руског ђубрива, намењеног земљама у развоју, укључујући Африку блокирано је у европским лукама.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару