Читај ми!

Путин: Само Русија може гарантовати територијални интегритет Украјине

Председник Русије Владимир Путин каже да само Москва може гарантовати територијални интегритет Украјине, пошто је поновио тврдњу да су НАТО и Запад криви за покретање сукоба. Запад игра "опасну, крваву и прљаву" геополитичку игру која сеје хаос широм света, сматра Путин. Са друге стране, истиче потребу о дијалогу са Западом о будућности света.

Путин је у говору на Међународном дебатном клубу "Валдај" код Москве рекао да је рат почео пошто Запад није пристао на пакет руских безбедносних гаранција у вези са Украјином.

Декрет о припајању четири украјинска региона Русији, Путин брани тврдњом да "источни Донбас не би опстао" да Москва није војно интервенисала.

Путин је прошлог месеца објавио да је Русија формално укључује четири региона источне и јужне Украјине након референдума у Доњецку, Луганску, Херсонској и Запорошкој области.

Путин је такође рекао да су догађаји у Украјини 2014. године, када је после уличних протеста збачен проруски председник са функције, били предворје данашњег сукоба.

Путин је сукоб у Украјини означио као битку између Запада и Русије за судбину друге по величини источнословенске државе. То је, рекао је, делимично "грађански рат" будући да су, како истиче, Руси и Украјинци један народ.

Путин је рекао да стално мисли на руске губитке у Украјини, да само Русија може да гарантује територијални интегритет Украјине.

Oдбацујући тврдње да Русија размишља да употреби атомско оружје, Путин је напомено да је руска нуклеарна доктрина одбрамбена.

Додао је да она дозвољава употребу најсмртоноснијег оружја једино у самоодбрани.

Путин је рекао да је Русија спремна да поново започне преговоре са САД о контроли нуклеарног наоружања, али да Москва није добила одговор од Вашингтона о предлозима за дијалог о "стратешкој стабилности". 

"Ко сеје ватру, пожњеће олују"

Према његовим речима, свет се суочава са најопаснијом деценијом од завршетка Другог светског рата. 

Путин је навео да постоје јасне опасности за будућност човечанства, означивши Запад као кривца за ослобађање мноштва проблема – од ратова широм света до несташице хране и хуманитарних криза.

"Западне елите се боре да спрече неизбежну пропаст глобалне доминације Америке и њених савезника", каже Путин.

Цитирајући предавање руског дисидента и романсијера Александра Солжењицина са Харварда из 1978. године, Путин је рекао да Запад отворено расистички и са презиром гледа на друге народе света.

Запад игра "опасну, крваву и прљаву" геополитичку игру која сеје хаос широм света, сматра Путин.

"Ко сеје ватру, пожњеће олују", додао је руски председник.

Дијалог са Западом о будућности света

Са друге стране, поручује да би Запад морао да разговара са Русијом о будућности света.

Према његовим речима, историјски период потпуне доминације Запада над светским дешавањима се ближи крају.

"Стојимо на историјској граници – пред нама је вероватно најопаснија, најнепредвидивија и, истовремено, најважнија деценија од завршетка Другог светског рата."

"Увек сам веровао и верујем у здрав разум, тако да сам уверен сам да ће пре или касније у новом мултиполарном светском поретку Запад морати да почне равноправан разговор о будућности коју делимо. Што раније, то боље", закључио је Путин. 

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару