Читај ми!

Напади дроновима камиказама у Кијеву; Собјанин: Завршена мобилизација у Москви

Двеста тридесет шести дан рата у Украјини. Експлозије јутрос одјекивале Кијевом и Николајевом, а из кабинета украјинског председника наводе да је реч о дроновима камиказама, а да су Бахмут и Соледар у источном Донбасу кључна борбена жаришта. Москва је саопштила да су извршени масовни напади на војне мете и енергетску инфраструктуру помоћу оружја високе прецизности. Наводе да је спречен покушај Украјине да пробије руску одбрану у региону Херсона.

На мети руских снага од јутрос је био Кијев, где је у експлозијама оштећено неколико стамбених зграда.

Експлозије су јутрос одјекивале Кијевом и Николајевом, а из кабинета украјинског председника наводе да је реч о дроновима камиказама.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да се у Бахмуту и Соледару, у источном Донбасу, воде тешке борбе.

То су "кључна жаришта" на фронту, истиче Зеленски. 

Претходно је Министарство одбране Русије саопштило да су руске снаге спречиле напредовање украјинских снага у областима Доњецка, Херсона и Николајева, те да су украјинској војсци нанесени значајни губици.

Поручено је и да се настављају ваздушни удари на војне и енергетске циљеве у Украјини, користећи прецизно навођено оружје дугог домета.

Са запада Русије стигла је и вест да је украјинска страна гранатирала регион Белгорода. Повређене су две особе, рекао је начелник тог региона Вјачеслав Глатков.

Белоруско министарство одбране саопштило је да ће нешто мање од 9.000 руских војника бити распоређено у Белорусији као део регионалног груписања снага ради заштите белоруских граница. Прве руске трупе су, како се наводи, почеле да стижу.

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је прошле седмице да ће белоруске и руске трупе бити распоређене у близини границе са Украјином због претњи из те земље и са Запада.

Агенција АП пренела је да је Француска обећала Кијеву система противваздушне одбране за заштиту украјинских градова од удара беспилотних летелица, као и проширени програм обуке за украјинске војнике.

Агенција наводи да Француска настоји да промени перцепцију да власт Емануела Макрона заостаје у војној подршци Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се НАТО дефакто увукао у украјински сукоб, али да то не утиче на циљеве Русије.

Ројтерс јавља да ће на самиту лидера чланица ЕУ, који ће бити одржан крајем недеље, бити размотрене опције за ограничење цене гаса, око чега протеклих недеља није постојало јединство.

Поводом одлуке ОПЕК-а да смањи производњу нафте, огласио се генерални секретар те групе који је поручио да је одлука техничке и превентивне природе, та да "у ОПЕК-у увек има места за флексибилност".

У Белгији почиње годишња нуклеарна вежба НАТО-а на којој ће се демонстрирати одбрана територија држава чланица нуклеарним оружјем.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару