Читај ми!

Кијев: Ваздушни удари широм Украјине, страдали цивили; Расписане потернице за Суровикином, Захаровом

Двеста двадесет девети дан рата у Украјини. Кијев је саопштио да је Русија јутрос извела ваздушне ударе на неколико украјинских градова, укључујући и Кијев. Најмање 12 особа је изгубило живот, а 80 је повређено, рекао је Володимир Зеленски. Шефови УН и ЕК навoде да је реч о страшној ескалацији сукоба. Москва упозорава да ће одговорити жестоко на терористичке нападе Украјине.

Настављају се борбе у Украјини. Украјинска престоница рано јутрос поново је на мети руских ракета. Изненада у ужем градском језгру одјекнуло је пет јаких детонација, саопштио је Кијев.

Украјински медији пренели су да су руски ракетни удари извршени и на Харков, Дњепар, Славјанск, Житомирску, Хељменицку и Полтавску област, а на мети дронова-камиказа су и Одеса, Николајев и Запорожје, Тернопољ, Лавов, Виница.

Из украјинског генералштаба су истакли да је Русија испалила 75 крстарећих ракета, а да је оборена 41. 

У већини градова нестало је струје и интернета.

Саобраћај у кијевском метроу је обустављен. 

Европска комисија оценила је руско бомбрадовање Кијева као ескалацију конфликта. Москва одговара да су ракетни напади на Кијев део онога што Москва назива "специјалном војном операцијом" и упозорава да ће одговорити жестоко на терористичке нападе Украјине.  

Путин: Напад на Кримски мост организовале украјинске специјалне службе 

Председник Русије Владимир Путин оптужио је јуче Украјину за напад на Кримски мост, истичући да је реч о "терористичком акту".

Кремљ је најавио да ће Путин данас одржати састанак са члановима руског Савета безбедности, не прецизирајући да ли ће на њему бити речи о експлозији.

Бела кућа без коментара о експлозији на Кримском мосту

Са друге стране, Бела кућа је поручила да ће наставити да наоружава Украјину, али није желела да коментарише експлозију на Кримском мосту.

Немачки канцелар Олаф Шолц и председник САД Џозеф Бајден сложили су се у телефонском разговору да су најновије нуклеарне претње Кремља "неодговорне", а да је делимична мобилизација "озбиљна грешка", наводи се у саопштењу немачке владе.

Нова помоћ Украјини од Немачке 

Берлин, такође, припрема за Украјину нову помоћ у вредности од 11 милиона евра.

У међувремену, електрични вод који снабдева нуклеарку Запорожје, који је био прекинут због гранатирања, поново је прикључен, рекао је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

Наставља се извоз житарица из украјинских лука, пошто је током викенда испловило још 17 бродова, саопштило је Министарство одбране Турске.

Истанбул би могао да постане место за преговоре између Русије и четири западне земље, тврди турски посланик. Кремљ наводи, међутим, да није добио званичан предлог Турске.

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару