Читај ми!

Гужва на Балтику, ратни бродови и авиони око места експлозија на Северном току

Ратни бродови, подморнице и борбени авиони неколико земаља патролирају око места експлозије на Северном току, свега дан пошто су шведски истражитељи потврдили сумње да је овај гасовод оштећен после саботаже. Норвешка морнарица је у стању приправности због неидентификованих дронова око нафтних постројења у Северном мору.

Гужва на Балтику, ратни бродови и авиони око места експлозија на Северном току Гужва на Балтику, ратни бродови и авиони око места експлозија на Северном току

Две данске фрегате, шведски бродови, два америчка ратна брода, руска подморница са пратећим бродом, те група норвешких борбених авиона Ф-16 направили су гужву у водама око Борхолма, где су оштећене инсталације гасовода Северни ток 1 и 2.

Ратни бродови и авиони концентрисали су се око "места догађаја" пошто су шведски истражитељи приводили крају први део истраге о експлозијама на ова два гасовода, после чега је суштински овај део Балтика отворен за пролаз бродова.

Шведски тим истражитеља потврдио је у четвртак да су гасоводи Северни ток 1 и 2 оштећени у експлозијама, наводећи да је, током претходних дана, "појачана сумња" да се ради о саботажи. Сумње да је гасовод оштећен у саботажи раније су изнеле Русија, Немачка и Данска.

"Потврђујемо да је било детонација на Северном току 1 и 2 унутар шведске економске зоне у којима је причињена знатна штета на гасоводу. Истрага места експлозије појачала је сумњу да се ради о саботажи", навео је шеф истражитеља Матс Љундквист.

Дански медији наводе да је до сада обелодањено веома мало детаља о данском делу истраге ових експлозија, осим да је тим истражитеља "обишао место на којем се појавила рупа у гасоводу Северни ток 2".

Остаје нејасно и шта су тачно Швеђани пронашли на месту експлозије, али стручњаци сматрају да би то у најбољем случају могли бити фрагменти експлозива, те да ће на основу тако малог броја доказа бити тешко идентификовати починиоце.

Завршетак шведског дела истраге, суштински, значи да и друге земље могу да траже доказе у том делу Балтика, укључујући и Русију, која би ускоро могла покренути сопствену истрагу о целом случају.

"Ово је циљана саботажа једног од најважнијих руских инфраструктурних објеката. Стога, сумње о саботажи Северног тока треба да истражи Русија", наводи се у одговору руске амбасаде у Копенхагену, достављеном данском јавном сервису ДР.

Компликована ситуација око истраге подигла је тензије у Балтичком мору, па су ратна ваздухопловства Данске и Норвешке од среде, у неколико наврата подизала борбене авионе како би пресрели "стране летелице" које су се приближавале ваздушном простору Данске.

Ни Норвежани ни Данци нису желели да одговоре на питања да ли се ради о руским авионима, јавила је данска телевизија ТВ2.

Данске власти су, међутим, потврдиле да две фрегате, "Абсалон" и "Есборн снар" прате руску подморницу која је током ноћи допловила до зоне јужно од Борнхолма. Данци, истовремено, тврде да присуство руске подморнице није спорно.

Осим на Балтику, тензије су подигнуте и у Северном мору, где норвешке власти истражују "значајан број" пријава неидентификованих дронова око нафтних и гасних постројења.

Истрагу "мистериозних" дронова заједнички воде оружане снаге и полиција, јављају медији у Норвешкој, наводећи да је до сада испитано тридесетак сведока летова беспилотних летелица.

"Истрагом је утврђено да нису сви пријављени случајеви заиста забрињавајући... У једном случају се радило о Јупитеру који је био мало сјајнији, или се радило о удаљеном броду", рекао је један од шефова норвешке полиције Амунд Ревхајм.

Ипак, норвешке оружане снаге драматично су појачале присуство око платформи за експлоатацију нафте и гаса у Северном мору, иако за сада истрага није успела да идентификује порекло беспилотних летелица.

Додатне снаге распоређене су после експлозија на гасоводима Северни ток 1 и 2, а у току је инспекција гасовода "Јуропајп 2", која од Ставангера води до Немачке. Компанија "Гаско" је, истовремено, појачала обезбеђење гасовода "Јуропајп 2".

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару