Читај ми!

Путниковићева о Северном току: Многи знају о чему се ради, престале једногласне оптужбе против Русије

Уредница портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић рекла је за РТС, поводом хаварије на гасоводима Северни ток, да верује да многи знају о чему се ради и упитала – зар из сателитских снимака не може да се види ко се ту кретао и да ли је нешто рађено.

Јелица Путниковић је у Дневнику РТС-а рекла, поводом међусобних оптужби Русије и Запада о одговорности за цурење гаса у Балтичком мору, да је хаварија само у интересу Америке, јер је она била стално против тога да се граде два гасовода Северни ток, поготово Северни ток 2.

"Сумњам да је Европа једноставно направила такву хаварију, јер су ти гасоводи, поготово Северни ток 2, грађени уз учешће компанија из Европске уније", наводи Путниковићева.

Са друге стране, додаје, САД обећавају да ће снабдевати Европу гасом, мада нису успели да повећају доток ове зиме, пошто су имали проблема у својој гасној компанији која пребацује гас у ЛНГ танкерима.

"Ипак, они рачунају да ће им Европа бити сигурно тржиште", каже Путниковићева.

То би, објашњава, највише штетило Русији, која би после рата у Украјини једноставно могла да настави да извози гас у Европу, јер се зна да много земаља рачуна на то.

Када је реч о истрази и могућности да се екипе спусте на дно мора и провере шта се десило, Путниковићева указује да је то питање безбедности људи који би се спустили, јер је мешавина гаса и морске воде веома опасна.

"Као лаик, ја бих питала зар из сателитских снимака не може да се види ко се ту кретао, да ли је нешто рађено. Верујем да многи знају о чему се ради, јер су у Европи престале једногласне оптужбе на рачун Русије", каже уредница портала Енергија Балкана.

"ЕУ о ограничењу цене руског гаса – прављење рачуна без крчмара"

Цена гаса, која је протеклих дана падала, поново расте.

"Сама цена гаса на берзама је више одраз психолошких реакција на политичке изјаве", сматра Путниковићева.

Европска унија ће данас разматрати ограничење цене руског гаса.

"Мислим да је то прављење рачуна без крчмара, а у крајњем случају, ако неће да купују руски гас, зашто утичу на његову цену", приметила је Путниковићева.

"Не може тако брзо да се одустане од руског гаса"

За разлику од оних који су у Бриселу, истиче, политичари у земљама чланицама ЕУ су свесни да не смеју да се играју са својим грађанима и својом привредом, и да не може тако брзо да се одустане од руског гаса.

"То је основни проблем који неки нису схватили", закључила је уредница портала Енергија Балкана.

понедељак, 29. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару