Читај ми!

Москва: Спречен напад на нуклеарку Запорожје; Зеленски: Кијев од САД добио системе НАСАМС

Двеста четрнаести дан рата у Украјини. Владимир Путин je потписао пакет амандмана на Кривични закон Руске Федерације о служењу војног рока. Председник Украјине Володимир Зеленски поручује да ће Украјина одговорити на све руске нападе. Председник Европског савета Шарл Мишел каже да Европа треба да отвори границе за Русе који беже из земље.

Портпарол спољних послова Украјине Олег Николенко изјавио је да та земља тражи хитно сазивање Савета безбедности УН-а поводом референдума у четири области.

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ће Украјина одговорити на све руске нападе и ослободити своју територију, као и да ће "сви злочинци бити изведени пред лице правде".

Председник Русије Владимир Путин потписао је пакет амандмана на Кривични закон Руске Федерације о служењу војног рока. Према закону, позвани на војну обуку из резервног састава сносиће кривичну одговорност за недолазак или неовлашћено напуштање места служења у рангу са војницима по уговору.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Русија неће начинити први корак за разговоре са САД о НАТО, наводи Ројтерс. Лавров истиче да не жели да нагађа колико би сукоб могао трајати.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је на ГС УН-а да се западне земље упуштају у грубе провокације и инсценације уместо да воде поштен дијалог и траже компромисе.

"Криза расте. Међународна безбедносна ситуација се убрзано погоршава. Уместо искреног дијалога и тражења компромиса, морамо да се бавимо дезинформацијама, грубим инсценацијама и провокацијама", рекао је Лавров на општој политичкој дискусији 77. заседања Генералне скупштине УН.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изразио је жаљење што је био једини представник ЕУ који се састао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом на маргинама Генералне скупштине УН.

Према његовим речима, Европска унија треба да искористи сваку прилику за дијалог са Русијом.

Међуресорна радна група за тражење гробница жртава украјинске агресије, њихову идентификацију и меморијализацију саопштила је да је пронашла 17 масовних гробница у Луганској народној републици, која је прогласила независност.

Министар спољних послова Литваније Габриелијус Ландсбергис изјавио је да та земља неће давати азил Русима који напуштају земљу због мобилизације коју је наредио председник Русије Владимир Путин.

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је у Њујорку да Европа треба да отвори границе за Русе који беже из земље јер су у опасности због својих политичких опредељења.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да је рат достигао опасан моменат, у моменту када Русија почиње делимичну мобилизацију и прави корак ка припајању четири украјинске области. 

У четири области - Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херонској, почели су референдуми о приступању Русији. Гласање траје до 27. септембра. 

понедељак, 29. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару