Читај ми!

Улога УН у време рата у Украјини, од дајмо шансу миру до свет је паралисан

Колико је значајна улога Уједињених нација (УН) у време док на истоку Европе већ седам месеци траје рат. Јучерашња седница Савета безбедности УН показала је дубоку подељеност светских сила. Док је амерички државни секретар позивао Русију да оконча рат и претње нуклеарним оружјем, тврдећи да се пред њиховим очима цепа међународни поредак, шеф руске дипломатије оптужио је Украјину за злочине, а Запад да њеним наоружавањем постаје страна у сукобу, да би потом напустио седницу.

Уједињене нације настале су после рата да би ратове окончале – данас, тај циљ није остварен, рекао је Антонио Гутерес када су руске трупе тек улазиле у Украјину и позвао: Дајмо још једну шансу миру.

Седам месеци касније, са 77. заседања Генералне Скупштине (ГС), чини се, могао је само да констатује: Наш свет је у опасности, паралисан је.

"Није он суперпредседник света. Његова улога је да артикулише, смерава и олакшава комуникације које воде решењу кризе. Решења је, ипак, на другим местима од бојног поља до главних актера у међународним односима великих сила", сматра некадашњи амбасадор при УН Павле Јевремовић.

Новинар Филип Родић оцењује да су речи Гутереса "розе слика". "Ратови после Другог светског рата нису окончани, већ је било велики број озбиљних ратова. То се уклапа у 'розе слику' на коју је указао председник Вучић у свом говору – да се заборавља да је било и бомбардовање Србије", сматра Родић.

Како је раније деловао УН  

Деведесетих, када су у Савету безбедности Запад и Русија сарађивали, после пада Берлинског зида и Совјетског савеза, УН могле су, како се оцењује, и значајније да делују. 

Доцент на Факултету политичких наука Милан Крстић наводи да су УН и тада имале широко распрострањену улогу, између осталог и на Балкану, али да то није једини случај. 

"Био је случај и у рату између арапских држава и Израела. Кроз Резулуцију 'Уједињени за мир', Генерална скупштина је успела да надомести то што Савет безбедности није хтео да реагује и пошаље мисију на Синај, где је учествовала тада ЈНА. Било је других мисија широм света", наводи Крстић.

Каква је улогу у рату 

Деловале су Уједињене нације на почетку сукоба. Међународни кривични суд отворио је истрагу, Савет за људска права основао је Комисију, која је утврдила да је ратних злочина било. 

Деловала је и Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) због сукоба око нуклеарке у Запорожју, А мисија УН довела је и до извоза украјинских житарица. 

Резолуцијама Генералне скупштине осуђује се руска инвазија и позива на прекид рата. Једино Савет безбедности пет сталних чланица са правом вета, једини по Повељи УН, има мандат да одлуке и спроводи. 

Новинар Филип Родић објашњава да имамо два супротстављена блока. 

"Један за који би се могло рећи да је монолитан и други где постоје разлике – Кина, која је уз Русију, из својих интереса се држи доста уздржано", наводи Родић. 

Милан Крстић каже да реформе УН предлажу државе, наводећи да и амерички председник Џозеф Бајден предлаже да се да се прошири број чланица на основу резолуције коју је ГС усвојила крајем априла, а која предвиђа да сваки вето мора да се оправда.

"Такве реформе би могле да доведу до неких промена, али такве промене нису сада изгледне", наводи доцент на ФПН-у. 

И док је улога УН у вези са ратом у Украјини значајна на хуманитарном плану, милијарде евра и хиљаде људи на терену, нашло се милионима у невољни, на политичком плану широко је оцењена као – бледа, неупадљива.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару